RSS

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Ο ΚΑΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ...

Δεν έχουν τέλος τα άρθρα ή οι αναδημοσιεύσεις άρθρων με θέμα τους κακούς δασκάλους. Όποιος διεξάγει έρευνα αξιόπιστη ή μη και αναφέρεται σε ανεπαρκείς δασκάλους είναι ευπρόσδεκτος. Διαβάζω στο σημερινό ΒΗΜΑ ότι: " Μια ασυνήθιστη γενετική μελέτη ενισχύει την άποψη ότι ένας καλός δάσκαλος μπορεί να βοηθήσει παιδιά δημοτικού με «προικισμένο» γενετικό υλικό να διαβάζουν καλύτερα. Την ίδια στιγμή ένας κακός δάσκαλος μπορεί να συμπαρασύρει στον «πάτο» τα παιδιά μιας τάξης, ακόμη και εκείνα που αν είχαν τη σωστή καθοδήγηση θα έλαμπαν.
...Οπως προέκυψε από έρευνα που έγινε σε σχολεία της Φλόριντας, όταν ο δάσκαλος ήταν καλός, τα γονίδια του κάθε παιδιού ήταν εκείνα που έκαναν τη διαφορά. Αν και τα δύο ταυτόσημα δίδυμα είχαν έναν καλό δάσκαλο, παρουσίαζαν αμφότερα καλές επιδόσεις. Αν όμως ένα από αυτά είχε καλό δάσκαλο ενώ το δεύτερο είχε κακό δάσκαλο, τότε και οι επιδόσεις τους ήταν ανάλογες των δυνατοτήτων των δασκάλων τους.
..."Ο καλός δάσκαλος παρέχει στα παιδιά ένα περιβάλλον που τους επιτρέπει να αγγίξουν το ανώτατο όριο των δυνατοτήτων τους" ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Τζάνετ Τέιλορ. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, παρ΄ ότι ένας χαρισματικός δάσκαλος δεν εγγυάται την επιτυχία, οι αρμόδιοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως οφείλουν να προσλαμβάνουν σωστό διδακτικό προσωπικό το οποίο είναι προσωπικό το οποίο είναι άκρως σημαντικό ακόμη και για τα χαρισματικά παιδιά."

Ηθικόν δίδαγμα : α) για τις περιπτώσεις κακών δασκάλων μιλάνε και τα γονίδια...
β) μην το δένετε ότι ένας χαρισματικός δάσκαλος θα αναδείξει οπωσδήποτε τα παιδιά σας
γ)πάντως σε κάθε περίπτωση εσείς πάρτε έναν καλό δάσκαλο για να ΄χετε το κεφάλι σας ήσυχο...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου