RSS

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Νέα «ηλεκτρονική» σελίδα στα πανεπιστήμια

Οι φοιτητές θα μπορούν πλέον να μαθαίνουν τις βαθμολογίες τους από το σπίτι με ένα μόνο κλικ στον υπολογιστή τους
Τέρμα οι μεγάλες «φυσούνες» χαρτιού, οι οποίες κάθε Μάρτιο, Ιούνιο και Οκτώβριο αναρτώνται στους τοίχους των σχολών με τις βαθμολογίες των αποτελεσμάτων σε κάθε μάθημα. Από το σπίτι με ένα κλικ στον ηλεκτρονικό υπολογιστή θα μπορούν σε λίγο καιρό οι φοιτητές και οι σπουδαστές των ΑΕΙ να μαθαίνουν τη βαθμολογία τους στις εξετάσεις των εξαμήνων. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας κ. Βασίλης Παπάζογλου, το υπουργείο θα δημιουργήσει ένα σύστημα για όλα τα ΑΕΙ, ώστε πλέον η ενημέρωση των φοιτητών για τα αποτελέσματα των εξετάσεων να γίνεται ηλεκτρονικά. Ο φοιτητές με τον προσωπικό τους κωδικό θα μπορούν να μαθαίνουν τους βαθμούς στις εξετάσεις.

Καθυστέρηση

Η ψηφιακή τεχνολογία αρχίζει, με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση βέβαια, να μπαίνει στην οργάνωση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, με αποτέλεσμα να αλλάζει την καθημερινότητα των φοιτητών. Υπολογίζεται ότι δουλειές που έως πέρυσι χρειάζονταν αρκετές ημέρες και μεγάλη υπομονή, πλέον ο φοιτητής μπορεί να τις κάνει μέσα σε λίγη ώρα από το κομπιούτερ του σπιτιού του. Εκτός από χρόνο οι φοιτητές έχουν και άλλα… κέρδη. Κατ’ αρχήν το κόστος θα είναι μικρότερο, ενώ μειώνεται η επιρροή των φοιτητικών παρατάξεων στην καθημερινή λειτουργία του ιδρύματος. Ειδικότερα, η «ηλεκτρονική εποχή» κάνει ευκολότερη τη ζωή των φοιτητών στα ΑΕΙ:

- Χθες ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές των περίπου 90.000 νέων φοιτητών. Ολες τις προηγούμενες ημέρες μεγάλες ήταν οι ουρές μπροστά στις γραμματείες των σχολών. Υπολογίζεται ότι για κάθε εγγραφή χρειάστηκε περίπου ένα τέταρτο της ώρας. «Και εάν δεν ήμασταν εμείς, οι φοιτητικές παρατάξεις, θα χρειαζόταν πάνω από μισή ώρα», ανέφερε στην «Κ» φοιτήτρια - μέλος φοιτητικής παράταξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Και αυτό διότι πρακτική των φοιτητικών παρατάξεων (ορισμένων τουλάχιστον) είναι να βοηθούν τα «πρωτάκια» στα πρώτα τους βήματα στο ίδρυμα, με απώτερο εύλογα στόχο τη στρατολόγηση νέων μελών. Μάλιστα, κατά τη διεκδίκηση των νέων φοιτητών οι φοιτητικές παρατάξεις φθάνουν μέχρι και να πιαστούν στα χέρια, με πιο πρόσφατο περιστατικό τη συμπλοκή μελών της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ στο ΑΠΘ.

- Το περιστατικό αυτό οδήγησε τον πρύτανη του ιδρύματος κ. Ιωάννη Μυλόπουλο να ανακοινώσει ότι εξετάζεται οι εγγραφές να γίνονται ηλεκτρονικά. Αυτό συμβαίνει ήδη σε λίγα ΑΕΙ, όμως το υπουργείο Παιδείας στοχεύει να επεκτείνει το πρόγραμμα για όλα τα ΑΕΙ. Ετσι, αφού οι λίστες των επιτυχόντων κάθε χρονιάς έχουν σταλεί στα ΑΕΙ, οι πρωτοετείς με τον κωδικό τους μπορούν να εγγράφονται, δηλώνοντας τα στοιχεία τους και τα μαθήματα που θα επιλέγουν. Το ίδιο θα μπορούν να κάνουν και οι φοιτητές των μεγαλύτερων ετών. Μοναδικό «παράθυρο» του συστήματος είναι το εξής: καθώς εκτός από τα υποχρεωτικά μαθήματα, οι πρωτοετείς πρέπει να δηλώσουν και μαθήματα επιλογής η βοήθεια ενός… παλιού είναι πολύτιμη για το ποια μαθήματα επιλογής είναι ευκολότερα. Εκτός κι αν το νέο σύστημα δίνει πληροφορίες για τον όγκο του συγγράμματος και το ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις κάθε μαθήματος…

- Από τη Δευτέρα αρχίζει η προθεσμία των μετεγγραφών, η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή 15/10. Και αυτές πλέον θα γίνονται ηλεκτρονικά για τις κατηγορίες που παίρνουν αυτόματη μετεγγραφή (π. χ. παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών). Ο κάθε φοιτητής με τον κωδικό του θα μπορεί να ολοκληρώσει ηλεκτρονικά την αίτηση μετεγγραφής του και θα έχει άμεση απάντηση επιβεβαίωσης.

- Οι φοιτητές θα μπορούν πλέον να δηλώνουν μέσω του υπολογιστή τους τα βιβλία που θα επιλέξουν για κάθε μάθημα και θα μπορούν να τα παίρνουν σε σύντομο διάστημα. Με τον τρόπο αυτό τα βιβλία θα παραδίδονται έγκαιρα και θα εκλείψουν σταδιακά οι περίφημες φωτοτυπίες των συγγραμμάτων που δίνουν οι παρατάξεις στους φοιτητές, οι οποίες μέχρι τώρα κάνουν θραύση.

- Αναδουλειές και για τα σπουδαστήρια. Εκτός αυτού, όμως, όσοι επιμελείς θέλουν θα μπορούν από το σπίτι (με καφέ και τσιγάρο - ιδιωτικός χώρος γαρ) να μελετούν και τα βιβλία που υπάρχουν στις βιβλιοθήκες των σπουδαστηρίων. Και αυτό διότι περίπου 11.000 επιστημονικά βιβλία θα βρίσκονται με ηλεκτρονική μορφή στο Διαδίκτυο.

- Οσο για τα αποτελέσματα των εξετάσεων, η ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο θα γλιτώσει στους φοιτητές από αγωνία, χρόνο και έξοδα.

Εστω κι αν το σύστημα τον πρώτο καιρό δεν δουλέψει… ρολόι, η νέα σελίδα στη λειτουργία των ΑΕΙ, που τόσο καθυστέρησε, φαίνεται πως θα χρειαστεί ένα απλό κλικ για να γυρίσει!
kathimerini

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου