RSS

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Κλείνει οριστικά το κεφάλαιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου η Γερμανία

Ξεπλήρωσε τον Α' Παγκοσμιο

Τελειώνει και επίσημα ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος καθώς η Γερμανία θα καταβάλει στις 3η Οκτωβρίου, την τελευταία δόση για την αποπληρωμή.

Οι αποζημιώσεις που αποφασίστηκαν με τη συνθήκη των Βερσαλλιών χρεοκόπησαν την Γερμανία το 1920 και ο Χίτλερ εκμεταλλεύτηκε τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τους όρους της Συνθήκης, προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία.

Ήταν Ιανουάριος του 1921, όταν το συνολικό ποσό ορίστηκε στα 269 δισεκατομμύρια χρυσά μάρκα. Πολλοί οικονομολόγοι της εποχής έκριναν το ποσό υπερβολικό και αβάσταχτο για τους Γερμανούς πολίτες.

Λίγους μήνες αργότερα, περιορίστηκε στα 132 δισεκατομμύρια χρυσά μάρκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό θα το πλήρωνε μέχρι το 1984.

Το 1924 το σχέδιο Ντάβες άλλαξε τις γερμανικές πληρωμές αποζημιώσεων. Τον Μάιο του 1929 το σχέδιο Γίουνγκ μείωσε ακόμη περισσότερο τις
γερμανικές πληρωμές στα 112 δισεκατομμύρια χρυσά μάρκα και για περίοδο 59 ετών.

Παρότι υπήρχαν πολλές διατάξεις στη Συνθήκη, μία από τις πιο σημαντικές όριζε ότι η Γερμανία αποδεχόταν την πλήρη ευθύνη για την έναρξη του πολέμου και, σύμφωνα με τα άρθρα 231-248, αποδεχόταν να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις σε διάφορες χώρες.
news247

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου