RSS

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Πυροσβεστική παρέμβαση

Την ένταση που ξέσπασε στο υπουργείο Παιδείας, μετά την αντιπαράθεση των Πανάρετου - Χριστοφιλοπούλου με τη Θ.Δραγώνα, προσπάθησε να εκτονώσει η Α.Διαμαντοπούλου δηλώνοντας ότι οι αλλαγές θα τεθούν σε διαβούλευση. Οι αντιδράσεις είχαν προκληθεί για τα θρησκευτικά και την ιστορία


Ένα βήμα πίσω κάνει η υπουργός Παιδείας σε ό, τι αφορά τις αλλαγές στο Νέο Λύκειο και κυρίως στο αν θα πάψουν να είναι υποχρεωτικά τα Θρησκευτικά και η Ιστορία, γεγονός που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων πολλών εκπροσώπων θεολογικών σχολών, κληρικών και ιεραρχών, ενώ από το "εμείς αποφασίζουμε", η αρμόδια υπουργός υποχώρησε στο "θα θέσουμε όλα τα θέματα σε δημόσια διαβούλευση και ευρύ διάλογο".

Η Άννα Διαμαντοπούλου με αυτόν τον τρόπο έβαλε τέλος στην πρόωρη συζήτηση και στις φημολογίες για όλες τις επικείμενες αλλαγές, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, στον πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση των συμπερασμάτων της από την επίσκεψή της στην Καλιφόρνια και τη Silicon Valley, η ίδια είπε χαρακτηριστικά:

"Καµία συζήτηση δεν έχει νόηµα, επί διαρροών επιτροπών, ανωνύµων και φηµών. Η συζήτηση για τα µαθήµατα του λυκείου θα ξεκινήσει όταν το υπουργείο καταθέσει επίσηµα το κείµενο διαβούλευσης. Μέχρι τότε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση είναι και άγονη και δηµιουργεί προβλήµατα χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος".

Ουσιαστικά συμπεραίνεται ότι παγώνουν οι ανακοινώσεις των αλλαγών μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι εκλογές, ενώ μέχρι την Τετάρτη αναμένεται η ανακοίνωση του πλαισίου διαβούλευσης για τη μετάλλαξη των πανεπιστημίων.

Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εκτιμήθηκε ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει δύο μέτωπα στην παιδεία. Ο δεύτερος λόγος για την αναβολή των ανακοινώσεων έχει να κάνει με τις έντονες αντιδράσεις για την αποβολή της Ιστορίας από το υποχρεωτικό πρόγραμμα του Λυκείου και τον διχασμό που έχει επιφέρει ο αποκλεισμός στα μέλη της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Η δήλωση μάλιστα της υπουργού περί διακοπής φημολογιών και συζητήσεων επιχειρεί να κλείσει την κόντρα των Ιωάννη Πανάρετου και Εύης Χριστοφιλοπούλου, με τη Θοδώρα Δραγώνα, καθώς οι δύο πρώτοι φέρονταν να έχουν διαφωνήσει με το θέμα της κατάργησης της υποχρεωτικής διδασκαλίας μαθημάτων και τη δεύτερη να υπεραμύνεται των αλλαγών στην ύλη του Λυκείου.

Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές στα μαθήματα του νέου λυκείου προκάλεσαν διαμαρτυρίες από κόμματα και ενώσεις εκπαιδευτικών που δεν επιθυμούν τη μετατροπή μαθημάτων από υποχρεωτικά σε επιλογής.

Ειδικότερα, μετά τις εντάσεις για την Ιστορία και τις διαβεβαιώσεις ότι τελικώς θα περιληφθεί στον κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων, εντείνονται οι αντιδράσεις για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και εκπρόσωποι της εκκλησίας εξέφρασαν σε επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας, την απόλυτη αντίθεσή της στην κατάργηση της υποχρεωτικότητας του μαθήματος των Θρησκευτικών, τονίζοντας ότι το σχολείο οφείλει να παρέχει σε όλα τα παιδιά "τη διδασκαλία της πίστης των πατέρων τους".

Την ανησυχία τους εξέφρασαν και εκπρόσωποι θεολογικών σχολών, κληρικοί και ιεράρχες κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποχριστιανοποίησης της Παιδείας.
news247

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου