RSS

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

2015: η ψηφιακή επανάσταση στην Ευρώπη


Μέχρι το 2015, κάθε οικογένεια στην Ευρώπη πρέπει να έχει ευρυζωνική σύνδεση και δη σε ανταγωνιστική τιμή, σύμφωνα με ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον ζητείται πλήρης κατάρτιση όλων ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο το ίντερνετ αλλά και πρόσβαση σε δίκτυα τρίτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας για το 75% των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.

Το τρένο για την ψηφιακή κοινωνία είναι γρήγορο και δεν σταματά πουθενά και κανείς δεν πρέπει να μείνει εκτός" μας τόνισε η εισηγήτρια, Vera Pilar del Castillo (ΕΛΚ, Ισπανία), παρουσιάζοντας την σημερινή εικόνα της "ψηφιακής" νομοθεσίας στην Ευρώπη. "Η εύρυθμη λειτουργία της ψηφιακής οικονομίας είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία της οικονομίας γενικότερα, όμως σήμερα την ελεύθερη κυκλοφορία των ψηφιακών αγαθών εμποδίζει η πανσπερμία εθνικών νόμων" σημειώνει, δηλώνοντας η ίδια μανιώδης χρήστης του ίντερνετ.
Ο πολίτης στο επίκεντρο

Το ΕΚ ζητά έτσι ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας (και την κατάρτιση που θα επιτρέψει την αξιοποίησή της) για όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα εμπόδια όπως οι ηλικιωμένοι, τα χαμηλότερα εισοδήματα, οι κάτοικοι απομονωμένων περιοχών και τα άτομα με αναπηρία.

Το 50% των νοικοκυριών θα πρέπει να διαθέτει ευρυζωνική σύνδεση μέχρι το 2015 και το 100% μέχρι το 2020, ενώ τέτοιες συνδέσεις πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα σχολεία, επίσης, μέχρι το 2015 ενώ ήδη από το 2013 όλα πρέπει να έχουν τουλάχιστον στοιχειώδη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επιπλέον, η κατάρτιση στην πληροφορική πρέπει να ενταχθεί πλήρως στα προγράμματα δια βίου μάθησης, επισημαίνει το ψήφισμα.

Η έκθεση del Castillo θέτει ως στόχο τη μείωση του "ψηφιακού αναλφαβητισμού" ενώ προτείνει τη σύνταξη Ευρωπαϊκού Χάρτη Δικαιωμάτων των καταναλωτών σε ψηφιακό περιβάλλον, με πρόνοιες για την προστασία των ατομικών δεδομένων, την προστασία από το ψηφιακό έγκλημα και ειδική προστασία για τους ανήλικους και τους νέους.
Πλήρης ψηφιακή αγορά μέχρι το 2015

Εξηγώντας το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης που υπογράφει, η κ. del Castillo μας δήλωσε ότι "χρειαζόμαστε επειγόντως μία πλήρως ανεπτυγμένη και ανταγωνιστική ψηφιακή αγορά. Για να το επιτύχουμε πρέπει πρώτον να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, δεύτερον να ενισχύσουμε την αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και τρίτον να διασφαλίσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία γνώσης και περιεχομένου".

Από το opensciences.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου