RSS

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Πρόσθετα μέτρα το 2011 και 2012


Μήνυμα για πρόσθετα μέτρα το 2011 και 2012 έστειλαν στην Αθήνα οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin), ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου προωθεί τρία εναλλακτικά σενάρια για την αύξηση του ΦΠΑ ή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Με το γνωστό «ναι μεν αλλά», στα συμπεράσματα του συμβουλίου των υπουργών υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα πέτυχε καλή πρόοδο κατά την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων, και σε αρκετούς τομείς τα έλαβε νωρίτερα, όπως στις μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και στη δημοσίευση μηνιαίων στοιχείων για τα κρατικά έσοδα και δαπάνες. Παρ' όλα αυτά, παραμένει ένας αριθμός αναγκαίων προσαρμογών σε καθέναν από αυτούς τους τομείς...

Η κυβέρνηση δηλώνει τώρα ότι εξετάζει εναλλακτικές επιλογές ως προς τη μετάταξη του
30% των αγαθών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2011, για να περιορίσει τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην αγορά.

Εμείς θέλουμε, θα μας αφήσουν;

Με το γνωστό «εμείς θέλουμε, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα μας αφήσουν», όπως είπε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου μετά το πέρας των εργασιών του Ecofin, οι εναλλακτικές επιλογές που εξετάζονται για εξασφάλιση των αναγκαίων εσόδων, ενόψει της επίσκεψης της τρόικας την ερχόμενη Δευτέρα, είναι οι εξής:

* Αύξηση κατά 1 ή 2 μονάδες των αγαθών με σημερινό συντελεστή 11%. Κατ' ουσίαν, το 30% των προϊόντων και υπηρεσιών θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 12% ή 13%, προφανώς για να αποφευχθεί η μετάταξη και τροφίμων.

* Καθορισμός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ -κατά πληροφορίες, γύρω στο 19%- για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που επιβαρύνονται με τον φόρο αυτόν, αν και ο υπουργός Οικονομικών δεν ξεκαθάρισε τι ακριβώς εννοεί.

* Εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που θα πλήξει καίρια τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καθώς το σύνολο των νοικοκυριών θα κληθούν να πληρώνουν διπλάσια χρήματα (από 700 ευρώ πέρυσι ανά 1.000 λίτρα, 1.400 ευρώ φέτος), δηλαδή θα επιβαρυνθούν με τουλάχιστον 150 ευρώ κάθε μήνα περίπου ή 900 ευρώ στη χειμερινή σεζόν.

«Δεν υπάρχουν ακόμα αποφάσεις», διευκρίνισε ο υπουργός. Αλλωστε, αυτές πρέπει να συζητηθούν με την τρόικα. Φρόντισε, όμως, να επισημάνει ότι το κράτος επιδοτεί με 1,4 δισ. ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με αποτέλεσμα ορισμένοι να «θερμαίνουν τις πισίνες τους»... Εξισώνοντας δε τους φόρους, είπε πως «χτυπάμε το λαθρεμπόριο και αποζημιώνουμε τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται...».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε πως το 2011 πρέπει να υπάρξουν μέτρα που θα αποφέρουν 3,2 μονάδες του ΑΕΠ, συν τα μέτρα του 2010, ότι ο στόχος είναι σαφής και επιτεύξιμος, ότι «η τρόικα είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε μέτρα είναι κοστολογημένα και έχουν αποτέλεσμα τη μείωση δαπανών ή την αύξηση των εσόδων».

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις του ανασχηματισμού στις δημόσιες δαπάνες, λόγω της αύξησης κατά 12 των μελών του υπουργικού συμβουλίου, απάντησε πως «δεν πρέπει να δούμε τον ανασχηματισμό ως αύξηση των δημόσιων δαπανών». Και εξέφρασε την πεποίθησή ότι «θα πάμε ακόμα καλύτερα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», χαρακτηρίζοντας «πολύ καλή» τη συνεργασία του με την κ. Κατσέλη και καλωσορίζοντας τον νέο υφυπουργό κ. Κουσελά.

Ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του δημόσιου πυλώνα στον τραπεζικό τομέα και αναφερόμενος στο πρόβλημα της ύφεσης είπε πως «κάθε οικονομία που επιχειρεί το μεγάλο συμμάζεμα, περνάει από περίοδο ύφεσης. Το ζητούμενο είναι να βγούμε το ταχύτερο δυνατόν από αυτήν», και πρόσθεσε ότι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός «θα δώσει το στίγμα για πρωτοβουλίες της κυβέρνησης».
enet

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου