RSS

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Εκβίαζε φοιτητές

Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παύθηκε από τα καθήκοντά του μετά από μαζικές καταγγελίες φοιτητών της Σχολής στα συλλογικά τους όργανα, ότι ο εν λόγω καθηγητής προέβη σε εκφοβισμούς και απείλησε φοιτητές με τη βαθμολογία των μαθημάτων που θα έδιναν κατά την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου του 2007, σε περίπτωση που δεν τον ψήφιζαν στις προεδρικές εκλογές της Ιατρικής Σχολής (27/6/2007).

Έτσι, από την 1η Σεπτεμβρίου ο καθηγητής τέθηκε σε τρίμηνη παύση από τα διδακτικά, ερευνητικά και διοικητικά του καθήκοντα, με τις ανάλογες οικονομικές επιπτώσεις, σε εφαρμογή απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου Μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ειδικότερα, το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι ο εγκαλούμενος "τέλεσε το πειθαρχικό παράπτωμα της επίδειξης διαγωγής βαρέως απάδουσας στην αξιοπρέπεια πανεπιστημιακού λειτουργού".

Σύμφωνα με τις καταθέσεις φοιτητών, οι ίδιοι δέχθηκαν απειλές ότι δεν θα περνούσαν τα μαθήματα της εξεταστικής περιόδου, εάν στήριζαν άλλο υποψήφιο σχήμα. Μάλιστα, γινόταν χρήση απειλής ενός τόξου καθηγητών, που θα δυσαρεστούνταν εάν δεν εκλεγόταν ο συγκεκριμένος υποψήφιος συνδυασμός.

Άλλοι φοιτητές σε καταθέσεις τους ανέφεραν ότι οι καθηγητές που τους εμφάνισαν ως τόξο, ήταν καθηγητές μαθημάτων "αποφασιστικών" για τη λήψη του πτυχίου τους, ενώ άλλοι ότι χρωστούσαν μαθήματα των καθηγητών που εμφανίζονταν στην ομάδα αυτή.

Οι καταγγελίες κατατέθηκαν στην Ιατρική Σχολή και στη συνέχεια στις απερχόμενες πρυτανικές αρχές, οι οποίες διενήργησαν ΕΔΕ, τα πορίσματα της οποίας (επιβεβαίωναν πλήρως τις καταγγελίες) υποβλήθηκαν στο Πανελλήνιο Πειθαρχικό Όργανο.

"Για πρώτη φορά πατάσσεται τέτοιου είδους παράπτωμα και δίνεται η δυνατότητα κάθαρσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο απερχόμενος πρύτανης, Αναστάσιος Μάνθος.

Τέλος, σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον τότε εκλογικό σύστημα στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές που συμμετείχαν στις εκλογές των οργάνων του, μπορούσαν να είναι ρυθμιστές των πανεπιστημιακών εκλογών, αφού συμμετείχαν σε αυτές με ποσοστό 80% των εκλεκτόρων - μελών ΔΕΠ και φοιτητών
news247.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου