Η Ελένη Ν. εργάζεται ως ταμίας σε σουπερμάρκετ. Ο τετράχρονος γιος της Δημήτρης φέτος θα μπορούσε να εγγραφεί στα προνήπια. Δυστυχώς όμως στο νηπιαγωγείο της γειτονιάς της στην Αγία Παρασκευή έχουν πληρωθεί όλες οι θέσεις. Χρήματα για ιδιωτικό παιδικό σταθμό δεν υπάρχουν. Για άλλη μία χρονιά, θα αναγκαστεί να τον κρατήσει σπίτι και θα ανταποκριθεί με μεγάλη δυσκολία στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις.
Σαν την Ελένη, υπάρχουν χιλιάδες μητέρες σε όλη τη χώρα, για τις οποίες, ελλείψει σχετικών δομών, η καθημερινότητά τους θυμίζει ένα μικρό Γολγοθά. Από την άλλη πλευρά, το αρμόδιο υπουργείο τονίζει, ότι «η φοίτηση στις τάξεις νηπίων Β ηλικίας (προνήπια) δεν εμπίπτει στην υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης». Και προσθέτει ότι μικρά προβλήματα απορρόφησης των προνηπίων, δημιουργούνται μόνο στην Αθήνα».
Οι φετινές δαπάνες
Φέτος, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην ίδρυση και αναβάθμιση 106 νηπιαγωγείων σε όλη την Ελλάδα. Με δαπάνη που ανέρχεται, στα 288.832 χιλ. ευρώ για το τρέχον έτος και 249.496 ευρώ για καθένα από τα επόμενα πέντε έτη. Το νέο σχολικό έτος θα λειτουργήσουν 29 νέα διθέσια νηπιαγωγεία (που δέχονται δηλαδή και προνήπια), 18 μονοθέσια, ενώ αναβαθμίζονται 59, σε διθέσια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα των προνηπίων.
Όπως μάλιστα αναφέρουν, η απόφαση αυτή ελήφθη και ενόψει της οικονομικής κρίσης, «καθώς υπολογίζεται ότι πολλοί γονείς θα αναγκαστούν λόγω οικονομικής στενότητας, να στείλουν τα παιδιά τους σε δημόσια νηπιαγωγεία».
Επιπροσθέτως, για να μη δημιουργηθεί περαιτέρω σύγχυση, όλα τα νήπια μπορούν να εγγραφούν στο δημοτικό χωρίς να απαιτείται βεβαίωση παρακολούθησης τους ενός υποχρεωτικού έτους νηπιαγωγείου.
Ωστόσο, γονείς αλλά και εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων υποστηρίζουν ότι «και φέτος τα νήπια θα "πεταχτούν" έξω από τις αίθουσες. Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, μόνο το 50% των προνηπίων έγιναν δεκτά. Μπορεί βεβαίως να μην είναι υποχρεωτικό, αλλά είναι μία πολύ υποστηρικτική δομή για την οικογένεια, και δη για την εργαζόμενη μητέρα».
Το πόσα νήπια μένουν στο σπίτι μπορεί κανείς να το διαπιστώσει κοιτώντας και τα επίσημα στοιχεία: Κατά το σχολικό έτος 2008-2009 εγγράφησαν 52.939 προνήπια στα δημόσια νηπιαγωγεία. Λογικά, την επόμενη -υποχρεωτική- χρονιά θα έπρεπε να εγγραφεί αντίστοιχος αριθμός παιδιών. Το έτος όμως 2009-2010 τα εγγεγραμμένα νήπια που καταγράφονται, είναι πολύ περισσότερα (96.909). Δηλαδή 40 χιλιάδες και πλέον παιδιά παραπάνω. Έστω και τα μισά από αυτά να μην έγιναν δεκτά γιατί δεν υπήρχαν θέσεις, αποδεικνύει πόσες οικογένειες δεν βρήκαν νηπιαγωγείο για τα παιδιά τους.
«Υπολογίζουμε ότι κάθε χρόνο μένουν εκτός του δημόσιου νηπιαγωγείου 60 χιλιάδες παιδιά», μας λέει ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Δημ. Μπράτης.
Enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου