RSS

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΟΛΕΓΙΩΝ


Μπερδεμένη είναι η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Και πώς να μην είναι άλλωστε; Πάντως από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας πιο σημαντική είναι η παράγραφος που αναφέρει ότι:
"Μετά το 2013 η ευθύνη αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων μετακυλίεται στα επιμελητήρια, επαγγελματικές Ενώσεις κ.λπ. (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Δικηγορικούς και Ιατρικούς Συλλόγους κ.ά.) τα οποία λειτουργούν με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου."
Το ΣτΕ έκρινε ότι τα Επιμελητήρια, Δικηγορικοί και Ιατρικοί Σύλλογοι θα καθορίζουν (και όχι ο υπουργός Παιδείας όπως προβλέπει το σχέδιο Π.Δ.) κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος το βαθμό γνώσης της ελληνικής γλώσσας που θα πρέπει να έχουν όσοι επιθυμούν την αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμά τους στη χώρα μας.
Δυο παράμετροι της απόφασης: α)το υπουργείο αποφεύγει την καυτή πατάτα της αναγνώρισης, αφού αναλαμβάνουν την αρμοδιότητα αυτή τα επιμελητήρια και οι σύλλογοι,
β)η ευθύνη ίσως πηγαίνει στον κατάλληλο και άμεσα εμπλεκόμενο που δεν είναι άλλος από τον επαγγελματία μέσω των συλλόγων του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου