RSS

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Στον Αμβρακικό κόλπο επιβιώνει ένας από τους τελευταίους υγιείς πληθυσμούς ρινοδέλφινων της Μεσογείου.

Τα δελφίνια «αντέχουν» ακόμη στον Αμβρακικό
Στον Αμβρακικό κόλπο επιβιώνει ένας από τους τελευταίους υγιείς πληθυσμούς ρινοδέλφινων της Μεσογείου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», ο αριθμός τους παραμένει σταθερός, περίπου 150δελφίνια, τη στιγμή που σε άλλες περιοχές της Μεσογείου ο πληθυσμός τους έχει καταρρεύσει εξαιτίας της υπεραλίευσης και της ρύπανσης.
Οι επιστήμονες ανησυχούν, καθώς
μπορεί η πυκνότητά τους στην περιοχή να είναι υψηλή, ο πληθυσμός όμως αν και σταθερός, θεωρείται μικρός και το οικοσύστημα υποβαθμισμένο.
Οι επιστήμονες του ιταλικού ερευνητικού ινστιτούτου Τethys που μελέτησαν τον Αμβρακικό, εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο κόλπος αντιμετωπίζει την οικολογική μοίρα της Μεσογείου- κινδυνεύει να πνιγεί από τη ρύπανση, η οποία θα οδηγήσει στην εξαφάνιση των ρινοδέλφινων.
Στον Αμβρακικό κόλπο απαγορεύεται η βιομηχανική αλιεία, δεδομένου ότι πρόκειται για εθνικό πάρκο.
Όμως υπάρχουν άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως ανεπεξέργαστα αστικά και βιομηχανικά λύματα καθώς και υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων από τις καλλιέργειες καταλήγουν εκεί.
Επίσης, λειτουργούν 24 μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών με συνέπεια να παρατηρείται συχνά ευτροφισμός των υδάτων και πτώση των επιπέδων οξυγόνου, γεγονός που έχει οδηγήσει στο παρελθόν σε μαζικούς θανάτους ψαριών.
Τα ρινοδέλφινα του Αμβρακικού, σήμερα επιβιώνουν εξαιτίας του πληθυσμού της σαρδέλας. Αλλά εάν τα επίπεδα του οξυγόνου εξορίσουν κάποια στιγμή τη σαρδέλα από τον κόλπο αυτό θα σημάνει και το τέλος των δελφινιών.
Προτεραιότητα για τη σωτηρία τους τόσο στον Αμβρακικό όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, αποτελεί ο περιορισμός της ρύπανσης.
econews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου