RSS

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Αγοράζω βιολογικά ή συμβατικά προϊόντα;

Βιολογικά από μακριά vs συμβατικά από δίπλα
Τίποτα από τα δύο
Η σωστότερη απάντηση σε αυτό είναι «τίποτα από τα δύο». Σύμφωνα με τον λέκτορα Βιολογικής Γεωργίας στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, Δημήτρη Μπιλάλη, «είναι σα να ρωτάς με τι να πάω στο Μεσολόγγι, με πύραυλο ή με ποδήλατο; Πρέπει να αναζητούμε βιολογικά προϊόντα στην εποχή τους, από κοντινές περιοχές. Είναι σημαντικό να μάθουμε να διαλέγουμε φρούτα και λαχανικά βιολογικά, που παράγονται κοντά στον τόπο κατανάλωσης και, αν είναι δυνατόν, από τοπικές ποικιλίες». Η λογική της βιολογικής γεωργίας είναι η προστασία της φύσης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του τοπικού εμπορίου.
Με τις εισαγωγές από τα πέρατα της Γης και οι δύο αρχές καταστρατηγούνται, γιατί ξοδεύεται ενέργεια για τη μεταφορά και επιπλέον δεν ενισχύεται η τοπική αγορά. Να προτιμήσουμε τότε τα συμβατικά από… δίπλα; Όχι Αφού η παραγωγή προϊόντων με τις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας εκλύει 60% λιγότερο CO2 από ό,τι η συμβατική, λόγω της διαφοράς των τεχνικών που χρησιμοποιούνται. Αυτό συμβαίνει γιατί απαιτούνται λιγότερα καύσιμα, αφού στη βιολογική γεωργία πολλές εργασίες γίνονται με τα χέρια. Επίσης, δεν χρησιμοποιούνται αζωτούχα λιπάσματα στην παρασκευή των οποίων οφείλεται το 30% των εκπομπών CO2 από τη γεωργία.
Για να καταλάβουμε τη διαφορά: στη συμβατική γεωργία εκλύονται 1,235 τόνοι CO2 ανά 10 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης, ενώ στη βιολογική 0,503 τόνοι. Τέλος, τα κηπευτικά που έρχονται από μακριά δεν είναι ποτέ τόσο φρέσκα όσο θα θέλαμε. Έχουν ταξιδέψει κάποιες ημέρες και η διατήρηση σε ψυγεία έχει αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά και τη γεύση τους. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα κάποιες από τις βιταμίνες που περιέχονται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά να έχουν οξειδωθεί.
qualitynet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου