RSS

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

ΕΦΙΑΛΤΗΣ Η ΑΝΕΡΓΙΑ...


Κύμα απολύσεων «φέρνουν» οι σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, που εκτιμάται πως θα οδηγήσουν σε 1,5 εκατομμύριο ανέργους στο τέλος του έτους. Την πρόβλεψη-σοκ για εκτίναξη του πραγματικού ποσοστού ανεργίας κοντά στο 30% κάνει ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Γιώργος Ρωμανιάς, επισημαίνοντας πως μέσα στη φετινή χρονιά θα έχουμε περίπου 500.000 νέους ανέργους.
Η αύξηση των ποσοστών της πραγματικής ανεργίας οφείλεται στις επιπτώσεις που έχουν στην αγορά εργασίας τόσο η οικονομική κρίση όσο και οι παρεμβάσεις στο ποσοστό των απολύσεων και στο ύψος της αποζημίωσης. Ενδεικτικό των δραματικών αλλαγών στην ελληνική αγορά εργασίας είναι πως οι αποζημιώσεις με προειδοποίηση μειώνονται έως και 50%.
Όπως επισημαίνει στο «Έθνος» ο Γιώργος Ρωμανιάς, το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας θα αυξηθεί μέσα στη φετινή χρονιά κατά 50% με 60%, δημιουργώντας ένα νέο εφιαλτικό τοπίο στην ελληνική αγορά εργασίας. Πρόκειται για την πραγματική ανεργία στην οποία -εκτός από τους εγγεγραμμένους ανέργους- υπολογίζονται μεταξύ άλλων όσοι εργάζονται μία με δύο ώρες την εβδομάδα και όσοι εγκατέλειψαν την προσπάθεια αναζήτησης μίας θέσης εργασίας, επειδή απογοητεύτηκαν (δηλαδή οι οικονομικώς μη ενεργοί) και άλλες ομάδες του πληθυσμού.
«Οι προωθούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θα οδηγήσουν σε ένα κύμα απολύσεων» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ρωμανιάς και προσθέτει πως «από τις ρυθμίσεις θα θιγούν κατά κύριο λόγο άτομα μεγάλης ηλικίας (κυρίως άνω των 45 ετών), τα οποία δεν θα μπορούν στη συνέχεια να επανενταχθούν εύκολα στην αγορά εργασίας».
Συνεχίζει επισημαίνοντας πως «η αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και η μείωση του ποσού των αποζημιώσεων ουσιαστικά δίνει «κίνητρο» στις επιχειρήσεις να... αντικαταστήσουν τους μεγάλους σε ηλικία εργαζόμενους με νέους, που είναι και φτηνότεροι».
Όσον αφορά στους κλάδους που κατά κύριο λόγο θα θιγούν από τις επερχόμενες αλλαγές εκτιμάται πως θα είναι ο τουρισμός, οι κατασκευές και το λιανικό εμπόριο. Βέβαια στη συνέχεια τα προβλήματα με τη μέθοδο του «ντόμινο» αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό Λεωνίδας Καραθανάσης, που επισημαίνει πως «οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε διόγκωση του ποσοστού της ανεργίας». Μάλιστα εκτιμά πως από τους 96.000 εργαζόμενους στον τουρισμό:
Περίπου 10% με 15% θα δουλέψει φέτος για μικρότερο χρονικό διάστημα, καθώς καθυστέρησε η επαναπρόσληψη.
Περίπου 5% δεν θα επαναπροσληφθεί τους καλοκαιρινούς μήνες.
Έθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου