RSS

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Aναγκαία η αναγραφή των διατροφικών πληροφοριών στα είδη που πωλούν οι κινηματογράφοι Multiplex...


Στην πολύ σημαντική οδηγία την οποία ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πληροφόρηση των καταναλωτών σε θέματα τροφίμων, αναδεικνύεται για πρώτη φορά το μεγάλο θέμα των θερμιδικών βομβών που καταναλώνουν χωρίς να το γνωρίζουν πολλοί θεατές των κινηματογράφων (κυρίως στις αλυσίδες multiplex). Οι θερμιδικές αυτές βόμβες (ποπ κορν, νάτσος, αναψυκτικά κ.λπ.) που σερβίρονται μέχρι σήμερα χύμα -σε προτυπωμένες όμως συσκευασίες- δεν αναγράφουν καμία διατροφική πληροφορία. Έτσι
ένα παιδί ή ένας νέος που καταναλώνει ένα μεγάλο ποπ κορν (200 gr), και ένα μεγάλο αναψυκτικό τύπου κανονικής cola, καταναλώνει 1300 με 1500 θερμίδες, χωρίς ούτε το ίδιο ούτε οι γονείς του να συνειδητοποιούν. Λαμβάνει δηλαδή ενάμιση κανονικό γεύμα με αρνητική διατροφική αξία (γεμάτο κορεσμένα λίπη, αλάτι και ζάχαρη). Αντίστοιχα μεγάλο αριθμό θερμίδων λαμβάνει και αν καταναλώσει άλλα δημοφιλή κινηματογραφικά σνακ (ένα νάτσιος με τυρί 716 θερμίδες, ένα χοτ ντογκ 653 θερμίδες). Οι καταναλωτές που προσέρχονται στους κινηματογράφους δεν έχουν ως βασικό μέλημα το φαγητό και συνεπώς είναι πολύ περισσότερο ευάλωτοι στην κατανάλωση μεγάλου αριθμού θερμίδων που δεν είχαν προγραμματίσει.
Το φαινόμενο αυτό που συνεισφέρει σημαντικά στις επιδημίες παχυσαρκίας και νεανικού διαβήτη που μαστίζουν σήμερα ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναδεικνύεται για πρώτη φορά, στην οδηγία που ψηφίστηκε σήμερα και προβλέπει ότι:
"Υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από κινηματογράφους - εξαιρουμένων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων - εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού όταν το τρόφιμο συσκευάζεται στο σημείο πώλησης σε τυποποιημένες συσκευασίες η περιεκτικότητα των οποίων είναι προκαθορισμένη και, κατά συνέπεια, η τελική ποσότητα και το περιεχόμενο σε τρόφιμο ή ποτό είναι στοιχεία προσδιορισμένα και μετρήσιμα".
Το αν θα είναι υποχρεωτική ή όχι η αναγραφή των σχετικών διατροφικών πληροφοριών θα αποφασιστεί σε επόμενη φάση, όμως η κατεύθυνση την οποία θέτει το Ευρωκοινοβούλιο είναι σαφής και θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψη από όλους τους φορείς που προσφέρουν τα σχετικά προϊόντα.
Tης Όλγας Σαράφη
press-gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου