RSS

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Λαθραίο το ένα ευρώ σε κάθε λίτρο αμόλυβδης!


Ανεξέλεγκτη η κατάσταση
Οργιάζουν το λαθρεμπόριο στα καύσιμα και τα «μηχανάκια»
που κλέβουν στην αντλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν τεθεί το τελευταίο διάστημα στη διάθεση των εταιρειών εμπορίας καυσίμων...
Έπειτα από τις απανωτές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, το κίνητρο για τα κυκλώματα είναι τεράστιο, καθώς για κάθε λίτρο λαθραίας βενζίνης που διακινεί ο λαθρέμπορος, τσεπώνει πλέον σχεδόν το... ένα ευρώ (συγκεκριμένα 94 λεπτά, όσο είναι ο ΕΦΚ μαζί με τον ΦΠΑ), έναντι 59 λεπτών που κέρδιζε τον Ιανουάριο, πριν από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στους φόρους που έχουν εκτινάξει την τιμή στο 1,485 ευρώ.
Απόδειξη του πόσο μεγάλο είναι πλέον το όφελος για τους λαθρέμπορους είναι το γεγονός ότι το κόστος για τη μεταφορά λαθραίων ποσοτήτων από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, που κάποτε αποτελούσε αντικίνητρο, με συνέπεια το φαινόμενο να κάνει θραύση μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, δεν αποτελεί πια εμπόδιο.
Τα λαθραία φορτία ξεκινούν από τη Βόρεια Ελλάδα για να διοχετευτούν ακόμη και σε πρατήρια της Αττικής, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, καθώς με την τιμή στα επίπεδα του 1,50 ευρώ, ο λαθρέμπορος «βγαίνει» μια χαρά.
Στα δε «μηχανάκια», για να αντιληφθεί κανείς πόσο μεγάλο είναι το κέρδος, ένας μηχανισμός που κλέβει το 5% της παραδοτέας ποσότητας, με τιμή βενζίνης στο 1,50 ευρώ, αποδίδει 7,5 λεπτά για κάθε κλεμμένο λίτρο.
Οι γνωρίζοντες λένε ότι τα πρατήρια που τα χρησιμοποιούν ανήκουν στην κατηγορία του «κράχτη», βρίσκονται δηλαδή σε κεντρικά σημεία και διακινούν μεγάλο όγκο καυσίμων. Έτσι, αν για παράδειγμα κάποιος πουλάει 700.000 λίτρα καυσίμου τον μήνα, με ρυθμισμένη την αντλία να κλέβει 5%, κερδίζει 50.000 ευρώ τον μήνα, «μαύρα» και αφορολόγητα.

Τα Νέα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου