RSS

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Η Ευρώπη αποκτά CIA

Σε τροχιά δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής CIA εισέρχεται η Ε.Ε.
Το τιμόνι της υπηρεσίας πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την EEAS, αναλαμβάνει Γάλλος διπλωμάτης, o Πατρίς Μπεργκαμινί.
Στενός συνεργάτης της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, ο 40χρονος Πατρίς Μπεργκαμινί είναι διπλωμάτης ειδικευμένος σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Πριν ενταχθεί στην ομάδα των συνεργατών της Κάθριν Άστον, ο Πατρίς Μπεργκαμινί διετέλεσε διευθυντής του γραφείου του Χαβιέρ Σολάνα.
Η τοποθέτησή του ως επικεφαλής στο "Ενιαίο Κέντρο για την Κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση" αποφασίστηκε από την Κάθριν Άστον, καθώς η υπηρεσία ελέγχου των διαβαθμισμένων πληροφοριών υπάγεται στη νέα διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η υπηρεσία
Ο οργανισμός είναι
υπεύθυνος για την ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών. Η ίδρυση της διπλωματικής υπηρεσίας προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβώνας και έχει ήδη γίνει αντικείμενο διαφωνιών σχετικά με τις αρμοδιότητες και δυνατότητές της.
Της EEAS ηγείται η ήδη αρμόδια για την ευρωπαϊκή διπλωματία, Catherine Ashton, ενώ η υπηρεσία θα απορροφήσει υπάρχουσες σχετικές υπηρεσίες της Ε.Ε. και θα στελεχωθεί από εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ε.Ε. και δημοσίους υπαλλήλους διαφορετικών χωρών. Απασχολεί 5.000 εργαζομένους. Η νέα υπηρεσία αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιούλιο ή Αύγουστο, με σκοπό την άσκηση εξωτερικής πολιτικής - δράσης, αποτελούμενη από αντιπροσωπείες σε σχεδόν 125 χώρες.
Θα αποτελείται δηλαδή από υπαλλήλους που προέρχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου των Υπουργών και της Επιτροπής, καθώς και από προσωπικό αποσπασμένο από τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες. Η εν λόγω υπηρεσία θα ενεργεί σε συνεργασία με τις διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών.
Το προσωπικό των αντιπροσωπειών της Ε.Ε. που εδρεύουν σε τρίτες χώρες και στους διεθνείς οργανισμούς θα προέρχεται από αυτή την υπηρεσία.
Διαφωνίες ωστόσο, σχετικά με τη στελέχωση και τις αρμοδιότητές της νέας ένωσης έχουν ξεσπάσει πριν ακόμα αυτή ιδρυθεί επίσημα. Συγκεκριμένα, οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν τον τόπο καταγωγής, το status και των αριθμό των υπαλλήλων που θα στελεχώσουν την EEAS. Υπουργεία εξωτερικών ορισμένων χωρών, μάλιστα, αύξησαν τον αριθμό των υποψηφίων για απασχόληση στην υπηρεσία.
Ο τρόπος πρόσληψης των υπαλλήλων με διαγωνισμούς ή απευθείας ανάθεση, η αναλογία αριθμού υπαλλήλων από νεότερα και παλαιότερα κράτη-μέλη, ανταγωνισμός για τις σημαντικές θέσεις μεταξύ Επιτροπής και Συμβουλίου, θέματα ισότητας ευκαιριών και ο προσωρινός ή μη χαρακτήρας των νέων θέσεων είναι επίσης θέματα που αναμένεται να δημιουργήσουν διάσταση.
Επιπλέον, εφόσον οι διπλωματικές αποστολές της Επιτροπής θα απορροφηθούν από την EEAS και θα γίνουν οι πρεσβείες της Ε.Ε. στο εξωτερικό, εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο οι νέες αυτές πρεσβείες να υποκαταστήσουν τις εθνικές πρεσβείες κάθε χώρας.
Ακόμη, ορίζεται από τη συνθήκη ότι η EEAS θα απολαμβάνει ιδιαίτερης αυτονομίας, τόσο σε διοικητικά όσο και σε οικονομικά θέματα.
Ο προϋπολογισμός της θα εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συνεπώς, ό,τι κι αν αποφασίσουν τα κράτη-μέλη, όλες οι αποφάσεις για την EEAS θα πρέπει να περάσουν και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
NEWS247

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου