RSS

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Γεννήτρια δονήσεων αντί για μπαταρίες

Η ιαπωνική εταιρία Brother Industries, πιο γνωστή για τους εκτυπωτές της, παρουσίασε μια νέα πρωτοποριακή συσκευή, που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα διάφορα μικρά ηλεκτρονικά “γκάτζετ”. Πρόκειται για μια γεννήτρια (δυναμό), με την ονομασία “Vibration Energy Cell” (Κυψέλη Ενέργειας Δόνησης), που “συλλέγει″ ενέργεια μέσω δονήσεων, με την οποία στη συνέχεια τροφοδοτεί τις μικρο-συσκευές.
Η Brother, σύμφωνα με το BBC, ισχυρίζεται πως η συσκευή της μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση στις κοινές μπαταρίες ΑΑ ή ΑΑΑ που χρησιμοποιούνται σε αρκετές συσκευές. Σε εκδήλωση στο Τόκιο, η εταιρία παρουσίασε ένα τηλεχειριστήριο τηλεόρασης, ένα φακό LED και ένα ασύρματο διακόπτη λαμπτήρα που τροφοδοτούνταν από τη νέα γεννήτρια δονήσεών της.
Ο μηχανισμός δουλεύει ουσιαστικά όπως το δυναμό που ανάβει το φως ενός ποδηλάτου, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ποδηλάτης (χρήστης) δεν χρειάζεται να κινείται συνεχώς, αλλά αρκούν μερικές κινήσεις (τινάγματα) του χεριού του, όπως στην περίπτωση που κάποιος κουνάει το θερμόμετρο, για να τροφοδοτηθεί με ενέργεια η συσκευή. Μέσα στην “μπαταρία” βρίσκονται ενσωματωμένα ένα πηνίο, ένας μαγνήτης και ένας πυκνωτής.
Η “μπαταρία”, σύμφωνα με την Brother, είναι κατάλληλη για συσκευές που καταναλώνουν χαμηλή ενέργεια και όχι σε συνεχή βάση. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να μειωθεί η χρήση τοξικών επαναφορτιζόμενων μπαταριών που βλάπτουν το περιβάλλον.
Μέχρι στιγμής, δύο από τις πρωτότυπες μπαταρίες-δυναμό μεγέθους ΑΑ έχουν παράγει τάση 3,2 βολτ ή χαμηλότερη, αρκετή π.χ. για ένα τηλεχειριστήριο τηλεόρασης. Παρά την χαμηλή παραγόμενη ενέργεια, οι αναλυτές βλέπουν εν δυνάμει σημαντικές δυνατότητες στην αγορά για το νέο προϊόν. Αν κανείς περπατά έχοντας πάνω του μια συσκευή με μια τέτοια μπαταρία-δυναμό, αυτή θα φορτιζόταν μόνη της.
Εκτός από την Brother, και άλλες εταιρίες, όπως η αμερικανική TenXsys με την τεχνολογία Kinetic Energy Saving Scavenging και η βρετανική Orange με τo Power Wellies, προσπαθούν να δημιουργήσουν βιώσιμες στην αγορά τεχνολογίες που θα τροφοδοτούν μπαταρίες κινητών τηλεφώνων ή άλλων συσκευών μέσω της κίνησης του ανθρωπίνου σώματος.
Προς το παρόν πάντως η Brother, όπως ανακοίνωσε, δεν σχεδιάζει να βγάλει στην αγορά τις νέες μπαταρίες-δυναμό, καθώς βρίσκονται στη δοκιμαστική φάση τους.
athina984.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου