RSS

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Χωρίς ασφάλεια οι επικοινωνίες

Σοβαρά προβλήματα ασφάλειας των απόρρητων τηλεπικοινωνιακών δεδομένων των πολιτών, τα οποία τηρούν οι επτά μεγαλύτεροι πάροχοι υπηρεσιών τηλεφωνίας και Ιντερνετ στην Ελλάδα, διαπίστωσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Οπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της Αρχής για το 2009, ύστερα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής έρευνας, τα δεδομένα κλήσεων, e-mail και εισόδου στο Ιντερνετ των χρηστών κρατούνται ακόμη και για πέντε χρόνια, χωρίς να τηρούνται οι πλέον ασφαλείς διαδικασίες φύλαξης των συγκεκριμένων αρχείων.

Την ενοποίηση με την Αρχή Απορρήτου προτείνει ο Χρ. Γεραρής
Απευθύνονται συστάσεις στις εταιρείες να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας που διαθέτουν (φυσικά και ηλεκτρονικά). Οι εταιρείες που ελέγχθηκαν είναι: Forthnet, Hellas On Line, Wind, Cosmote, ΟΤΕ, Vodafone και On Telecoms.

Οι διαπιστώσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις ανάλογες παρατηρήσεις της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η οποία επίσης μιλά για προβληματικά δίκτυα, εγείρουν εκ νέου, τριάμισι χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, πρόβλημα ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών. Βασικό ζητούμενο είναι το κατά πόσο οι διωτικές αρχές τηρούν τη νομιμότητα ή προσπαθούν να την παρακάμψουν, μέσα από «παράθυρα» του νόμου και ασαφείς ερμηνείες. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας δεν έχει ακόμη κυρώσει την οδηγία 2006/24, η οποία ρυθμίζει τα θέματα τήρησης των δεδομένων των πολιτών για λόγους καταπολέμησης του εγκλήματος, με αποτέλεσμα τα δεδομένα αυτά να είναι σήμερα «ξέφραγο αμπέλι».

Κάμερες

Την ίδια στιγμή πρωτοφανείς διαστάσεις παίρνει και η εγκατάσταση και λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης σε ιδιωτικούς χώρους. Μόνο το 2009 γνωστοποιήθηκε στην Αρχή η εγκατάσταση 459 νέων τέτοιων κυκλωμάτων (έναντι 477 το 2008 και 368 το 2007). Μόνον τα τρία τελευταία χρόνια εγκαταστάθηκαν 1.304 κλειστά κυκλώματα βιντεοεπιτήρησης, σε σύνολο 1.831 που εγκαταστάθηκαν την περίοδο 2001-2009.

Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε την Αρχή να συγκεντρώσει και να επεξεργαστεί όλες τις κατεθυντήριες οδηγίες που έχει εκδώσει από το 2000 για το θέμα αυτό, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να πληροφορούνται αμέσως τι επιτρέπεται να κάνουν και ποιους (μη ιδιωτικούς) χώρους μπορούν να επιτηρούν.

Οσον αφορά τις κάμερες της αστυνομίας σε δημόσιους χώρους, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει στην αλλαγή του νομικού καθεστώτος που επέβαλε η Ν.Δ. (καταργώντας ουσιαστικά την αρμοδιότητα ελέγχου της Αρχής και επιτρέποντας στην αστυνομία την ελεύθερη χρήση των καμερών). Και αυτό παρά το γεγονός ότι έχει στα χέρια της εδώ και μήνες αναλυτική γνωμοδότηση της Αρχής για τις αυστηρές προϋποθέσεις εγκατάστασης αυτών των κυκλωμάτων.

Καμία ένδειξη δεν έχει επίσης η Αρχή και για ενδεχόμενη αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου συλλογής και επεξεργασίας γενετικού υλικού (DNA) από κατηγορουμένους και υπόπτους ακόμη και για πλημμελήματα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, αν και γνωρίζει τη θέση της Αρχής για αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης Δένδια, δεν έχει προχωρήσει σε κινήσεις αντικατάστασής της με άλλη ρύθμιση. Ισως γιατί εδώ υπάρχει συναρμοδιότητα και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη...

Κατά τα άλλα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Αρχής, Χρ. Γεραρής, ενόψει και των επερχόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, σύντομα θα εκδοθεί αναλυτική οδηγία για τον τρόπο της πολιτικής επικοινωνίας των υποψηφίων με τους πολίτες. Στην οδηγία της Αρχής θα περιλαμβάνονται σαφείς κατευθύνσεις για το ποιες επιστολές και mails μπορούν να στέλνουν οι υποψήφιοι στους ψηφοφόρους και με ποιο ηλεκτρονικό τρόπο επιτρέπεται να επικοινωνούν μαζί τους.

Επίσης ο κ. Γεραρής πρότεινε να ενοποιηθούν η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και γιατί αλληλοκαλύπτονται σε πολλές αρμοδιότητες και για δημοσιονομικούς λόγους. Το θέμα αυτό εκκρεμεί καθώς υπάρχουν αντιδράσεις. Πολλοί υπενθυμίζουν ότι η ΑΔΑΕ ήταν εκείνη που συνέβαλε αποφασιστικά στην αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και διαμαρτύρεται για την καταπάτηση της νομιμότητας στην έκδοση βουλευμάτων και εισαγγελικών διατάξεων για μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών.
enet

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου