RSS

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Τσούξτε το, κάνει καλό στις αρθρώσεις...

Ευεργετικό για τις αρθρώσεις το αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ όχι μόνο ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά φαίνεται να μειώνει τη σοβαρότητα της ίδιας της πάθησης, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη είναι η πρώτη στα χρονικά που κατέληξε σε αυτή τη διαπίστωση. Όπως έδειξε, όσοι δεν πίνουν αλκοόλ, έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια σε σχέση με όσους πίνουν αλκοόλ τουλάχιστον δέκα φορές τον μήνα.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σέφιλντ, υπό τον καθηγητή ρευματολογίας, Τζέρι Γουίλσον και τον ρευματολόγο, Τζέημς Μάξγουελ, δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Rheumatology.

Συνέκριναν δύο ομάδες εθελοντών και συμπέραναν ότι όσοι έπιναν αλκοόλ, ένιωθαν λιγότερο πόνο και είχαν μικρότερο πρήξιμο στις αρθρώσεις τους σε σχέση με όσους έπιναν σπάνια αλκοόλ ή καθόλου.

Πάντως προειδοποίησαν ότι αυτή η διαπίστωση δεν αποτελεί αυτομάτως "πράσινο φως" για να αρχίσει κανείς να πίνει περισσότερο, καθώς το αλκοόλ μπορεί να επιφέρει άλλους κινδύνους.

Η ανάλυση με ακτίνες Χ έδειξε ότι όσοι έπιναν αλκοόλ, είχαν μικρότερη ζημιά στις αρθρώσεις, ενώ ο αιματολογικός έλεγχος έδειξε χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, πράγμα που σημαίνει ότι η ωφέλεια του αλκοόλ δεν περιορίζεται μόνο στα συμπτώματα, αλλά αφορά την ίδια την ασθένεια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν καταλαβαίνουν ακόμα γιατί το αλκοόλ έχει ευεργετική επίδραση στα αρθριτικά. Εκτιμούν ότι ίσως καταστέλλει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς και με τον τρόπο αυτό επηρεάζει την εκδήλωση της πάθησης. Η αντι-φλεγμονώδης και αναλγητική επίπτωση του αλκοόλ φαίνεται πάντως να παίζει ρόλο τόσο στα συμπτώματα όσο και σε καθαυτό το υπόβαθρο της πάθησης, εξίσου στους άνδρες και στις γυναίκες.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι πρέπει πάντως να γίνουν και άλλες σχετικές μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματά τους και να κατανοηθεί ο μηχανισμός με τον οποίο το αλκοόλ επιδρά θετικά στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, από τη στιγμή που αυτή έχει εμφανιστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το αλκοόλ, σε πρώτη φάση, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης.
Enet

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου