RSS

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Σε δέκα χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο επονομαζόμενος «παιδεραστής της Κερατέας»

Σε δέκα χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο επονομαζόμενος «παιδεραστής της Κερατέας», ηγούμενος Νήφωνας Αναστασόπουλος, ο οποίος με το πρόσχημα της εξομολογήσεως -όπως αποφάνθηκε η Δικαιοσύνη- ασελγούσε σε ανήλικα καλογεροπαίδια στο κελί του στη μονή Αγίας Σκέπης.
Τον δρόμο για τις φυλακές Τριπόλεως πήρε χθες το μεσημέρι ο παλαιοημερολογίτης ηγούμενος Νήφωνας -κατά κόσμον Ελευθέριος Αναστασόπουλος- ο οποίος κρίθηκε
ένοχος για το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης περί αναγνώρισης ελαφρυντικών, επιβάλλοντας στον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης δέκα ετών, ενώ αποφάνθηκε η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη. Τέλος, έπαυσε την ποινική δίωξη εναντίον του για όσες πράξεις ασέλγειας τελέστηκαν πριν από τις 21/2/2005, λόγω παραγραφής.


Στο άκουσμα της απόφασης το ακροατήριο, το οποίο αποτελούσαν ως επί το πλείστον άνθρωποι που δηλώνουν «τυφλή πίστη» στην αθωότητα του 69χρονου πρώην αρχιμανδρίτη, ξέσπασε σε αποδοκιμασίες. Ένταση επικράτησε και όταν η πρόεδρος της έδρας ανακοίνωσε την απόφαση του δικαστηρίου να μην αναγνωρίσει τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης του καταδικασθέντος, Αλέξη Κούγια, περί πρότερου εντίμου βίου και καλής συμπεριφοράς. Ο γνωστός ποινικολόγος έκανε λόγο για «ποινή εξοντώσεως» και «ποινή θανάτου», επικαλούμενος την ηλικία του 69χρονου πρώην ηγουμένου και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, πολλά από τα οποία ξεκίνησαν μέσα στη φυλακή.
«Η ποινή αυτή οδηγεί σε βέβαιο θάνατο τον κατηγορούμενο. Το καταλαβαίνω ότι πρέπει να υπάρχει ηθική αποδοκιμασία, αλλά δεν μιλάμε για έναν 35άρη που θα βγει στην κοινωνία και υπάρχει φόβος να πράξει τα ίδια» τόνισε συγκεκριμένα ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος αμέσως μετά άσκησε αίτηση αναστολής εκτελέσεως της ποινής, η οποία απορρίφθηκε.
Στη διάρκεια της δίκης, που κράτησε περίπου ένα μήνα, κατέθεσαν πολλοί μάρτυρες, οι οποίοι περιέγραψαν στο δικαστήριο τις εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης και ψυχικού εξαναγκασμού που έζησαν στο κελί του αντρικού ησυχαστηρίου όσο ήταν δόκιμοι στη μονή. Σύμφωνα με τις περιγραφές τους, οι οποίες είναι κοινές σε πολλά σημεία, ο πρώην αρχιμανδρίτης τούς καλούσε βραδινές ώρες στο κελί του στο μοναστήρι και με διάφορες δικαιολογίες περί «θείου έρωτος» εκτόνωνε πάνω τους τις αρρωστημένες του ορέξεις. Οι πράξεις αυτές συνεχίζονταν για μεγάλο διάστημα, σε πολλές περιπτώσεις και μετά την ενηλικίωση των πρώην μοναχών.
Τελείως διαφορετική εκδοχή παρουσίασε στο δικαστήριο η υπεράσπιση του παλαιοημερολογίτη ηγουμένου. Όπως είπε στη διάρκεια της εξέτασης των μαρτύρων και επανέλαβε στην αγόρευσή του ο Αλέξης Κούγιας, τα πρώην πνευματικά παιδιά του πρώην αρχιμανδρίτη μαζί με άλλους μοναχούς της μονής έκαναν συναντήσεις στη διάρκεια των οποίων μεθόδευσαν την εξόντωσή του. Από την πλευρά τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Μιχάλης Μαύρος και Πάνος Παναγιωτόπουλος δεν θέλησαν να σχολιάσουν την απόφαση, διατύπωσαν όμως την ευχή για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επούλωση των ψυχικών τραυμάτων των θυμάτων και την ομαλή ενσωμάτωσή τους στις οικογένειές τους και την κοινωνία.
Adiakritos

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου