RSS

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Επικίνδυνες διακοπές στα Βαλκάνια

Οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας προσπαθούν με διάφορους τρόπους να ενθαρρύνουν τον τουρισμό, όμως οι ξένοι επισκέπτες στη περιοχή, συχνά βρίσκονται μπροστά σε παράξενες εκπλήξεις.
Για παράδειγμα, οι πεζοπόροι που σκαρφαλώνουν στα βουνά γύρω από το Σεράγεβο, θα πρέπει συνεχώς να έχουν το νου τους στις θαμμένες παντού νάρκες. Στη Κροατία, οι δημοφιλείς λίμνες Plitvice, αποτελούν τους υγρούς τάφους όχι μόνο νεκρών των πρόσφατων πολέμων, αλλά και πολλών από την εποχή του Β`ΠΠ.
Η Σερβία εκτιμά πως υπάρχουν 183 εκατομμύρια τετραγωνικά εδάφους της, που είναι γεμάτο από βόμβες του ΝΑΤΟ. Βόμβες που
τα Νατοϊκά αεροσκάφη έριξαν στη χώρα το 1999. Μερικές μάλιστα περιοχές που βρίθουν από θαμμένες βόμβες, είναι και δίπλα σε πολυσύχναστες πίστες σκι στη νότια ορεινή Σερβία.
Όσο και αν είναι μακάβριες, αυτές οι εκπλήξεις δεν φαίνεται να πτοούν τις διακοπές εκατομμυρίων τουριστών, αφού η περιοχή προσφέρει πολύ περισσότερη ομορφιά παρά κίνδυνο. Η Κροατία, με την πανέμορφή της ακτογραμμή, δέχθηκε περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες το 2009. Ακόμη και η Σερβία, χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα, δέχθηκε 645.000 επισκέπτες. Η Ljubica Neskovic, που είναι η επικεφαλής του σερβικού τουριστικού πρακτορείου Vekol, λέει πως δεν συναντά κανένα πρόβλημα στο να προβάλλει τη χώρα της ως έναν φυσιολογικό τουριστικό προορισμό. Όπως λέει, οι πελάτες της που είναι κυρίως Ευρωπαίοι, δεν δείχνουν καμία ανησυχία στη προοπτική διακοπών στη Σερβία.
Πολλά από τα δεινά του παρελθόντος, αποτελούν τουριστικές ατραξιόν από μόνα τους. Πολλοί είναι αυτοί που έμαθαν για την παμπάλαια γέφυρα του βοσνιακού Μόσταρ, επειδή την κατέστρεψαν οι Κροάτες στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου. Σήμερα έχει ξανακτισθεί και δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες. Κάποιοι μάλιστα εναλλακτικοί ταξιδιωτικοί οδηγοί, απευθύνονται σε τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφτούν πρώην περιοχές πολέμου. Το Βελιγράδι έχει διαθέσει για ηλεκτρονικό «κατέβασμα», το NATO Trail, στο οποίο περιγράφονται όλες οι βομβαρδισμένες περιοχές του 1999, μαζί με λεπτομερή χάρτη. Στο Σεράγεβο, πολλά βιβλιοπωλεία διαθέτουν το αγγλόφωνο Sarajevo survival guide, ένα βιβλίο γεμάτο με μαύρο χιούμορ που γράφτηκε στη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης. Κάτω από την επικεφαλίδα Παιδικά Παιχνίδια, περιγράφει: «κόψιμο δένδρων, περισυλλογή σφαιρών και οβίδων, κλπ.».
Οι δύσκολες μέρες έχουν προ πολλού περάσει. Το ταξίδι στα δυτικά Βαλκάνια αποτελεί μια απόλυτα ευχάριστη εμπειρία για παιδιά και ενήλικες. Λίγο όμως μαύρο χιούμορ συνεχίζει να παραμονεύει, και οι επισκέπτες το θεωρούν ως ένα επιπλέον μπόνους.
antinews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου