RSS

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Ίμβρος-Βαρθολομαίος: Η φυγή των Ιμβρίων οφείλεται σε ενέργειες αντίθετες με το διεθνές δίκαιο

Με μια αγανακτισμένη απάντηση του Πατριάρχου Βαρθολομαίου έληξε η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορικό Υπόμνημα για την Ίμβρο» του Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού που εκδόθηκε το 1845 και το οποίο ανατυπώθηκε φέτος σε τρεις γλώσσες. Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση ενός εκ των ομιλητών, του κ.Ερόλ Σαϊγκί, Τούρκου συνταξιούχου εκπαιδευτικού ο οποίος υπηρέτησε σε σχολεία της Ίμβρου. Ο κ.Σαϊγκί, στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα σχολεία που έκλεισαν αναγκαστικά από τις τουρκικές αρχές το 1964 και τα οποία σήμερα, τα περισσότερα είναι ερειπωμένα και ορισμένα έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία.
Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός απευθυνόμενος στον Πατριάρχη είπε ότι
τα σχολεία αυτά θα πρέπει «να τα αποκτήσετε και να τα χρησιμοποιήσετε όπως και οι άλλοι, διότι γνωρίζω τον πλούτο που διαθέτετε από το αξίωμά σας και λόγω του ότι είστε τόσο φημισμένος». Μιλώντας για τη ζωή των ομογενών κατέληξε λέγοντας, «ο Θεός να μην...........
αξιώνει κανέναν να γίνεται πρόσφυγας», φράση που δανείστηκε από Ρωμιό του πολύπαθου νησιού. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Τούρκος ομιλητής πρωτοήρθε στην Ίμβρο τη δεκαετία του ‘70 ως δάσκαλος σε τουρκικά σχολεία, γνώρισε πολλούς Ρωμιούς και το 1985 εξέδωσε το πρώτο τουρκικό βιβλίο που αναφερόταν στην ιστορία, στη ζωή και στους Ρωμιούς της Ίμβρου.

«Θέλω να τελειώσω με μία απάντηση οφειλομένη στον τελευταίο ομιλητή, ο οποίος μας είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι έπρεπε να αγοράσουμε εμείς, τα δικά μας τα κτίρια, τα σχολεία, να μην αφήσουμε να γίνουν εστιατόρια και ξενοδοχεία, αλλά να τα αγοράζαμε εμείς που τα κτίσαμε με τον ιδρώτα μας και από το υστέρημά μας και με κόπο και με ελπίδες και προοπτικές» είπε εμφανώς ενοχλημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: «Εάν σήμερα γίνονται ξενοδοχεία και εστιατόρια αυτά τα κτίρια αυτό να το ρωτήσει σε άλλους και όχι σε εμάς, γιατί γίνονται. Εάν δεν γίνονταν αυτά που έγιναν όλως αδίκως εναντίον του διεθνούς δικαίου την δεκαετία του ’60, δεν θα έφευγαν οι Ίμβριοι από εδώ, δεν θα άδειαζαν τα σχολεία μας, δεν θα χάναμε τα κτήματά μας, δεν θα σκοτώνονταν εννέα - δέκα Ίμβριοι, δεν θα εδολοφονούντο δηλαδή, και ούτω καθεξής».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια παλαιότερη δήλωση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την φυγή των μειονοτήτων.

«Εάν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας πρόσφατα διερωτήθη γιατί επιτρέψαμε να φύγουν οι μειονοτικοί, οι Ρωμιοί και κυρίως οι Ρωμιοί, αλλά και άλλοι μειονοτικοί και ότι ομολόγησε δημοσία ο πρωθυπουργός της χώρας ότι έχασε η Τουρκία με αυτό που έγινε και τους εξηνάγκασε να φύγουν, αυτό ήταν μια γενναία ομολογία του κυβερνήτου της Τουρκίας, την οποία θα πρέπει να ενστερνιστούν, να εγκολπωθούν και όλοι οι άλλοι οι οποίοι διερωτώνται τώρα γιατί γίνονται τα σχολεία μας εστιατόρια και ξενοδοχεία. Λυπούμαι πολύ που κατακλύεται αυτή η ωραία βραδιά με αυτή την αγανακτισμένη απάντησή μου».

Στην παρουσίαση του βιβλίου παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, οι Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος και Μύρων Χρυσόστομος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Βασίλης Μπορνόβας, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη, Χαρά Σκολαρίκου, ο Νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής, ο Άρχων Νικόλαος Μάνος, χορηγός της έκδοσης του βιβλίου "Ίμβρος". Η παρουσίαση διοργανώθηκε από τον μεικτό Σύλλογο “Προστασίας του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού της Ίμβρου” και τον Σύλλογο “Προστασίας, Αλληλεγγύης και Βιωσίμου Αναπτύξεως Ίμβρος”.


amen.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου