RSS

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Τρέμουν στην κυβέρνηση για ένα νέο φιάσκο με τα «κλειστά»

Γιατί οι υπουργοί κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και τι ζητεί η τρόικα για τα κλειστά επαγγέλματα;
Όπως ο διάολος το λιβάνι φοβούνται στην κυβέρνηση ένα νέο φιάσκο στην προσπάθεια για το ουσιαστικό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων μετά το πρόσφατο παράδειγμα των οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια καμία κυβέρνηση δεν επιθυμούσε να βρεθεί με την καυτή πατάτα στο χέρι και μετέθετε την λύση στο πρόβλημα των κλειστών επαγγελμάτων στους επόμενους...

Τα επαγγέλματα που έχουν μπει στο στόχαστρο, μετά την «θορυβώδη» απελευθέρωση της αγοράς φορτηγών και βυτίων, είναι αυτά του δικηγόρου, του φαρμακοποιού, του συμβολαιογράφου, του αρχιτέκτονα, του μηχανικού και του ορκωτού λογιστή.

Η κυβέρνηση γνωρίζει φυσικά ότι το επόμενο διάστημα προμηνύεται εκρηκτικό και ότι η προσπάθειά της μόνο «αναίμακτη» δεν θα είναι, αφού περιμένει έντονες αντιδράσεις από όλους τους κλάδους, οι οποίοι πρόκειται να ανοίξουν. Οι εκάστοτε ομοσπονδίες έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα πέσουν αμαχητί, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται..

Οι αρμόδιοι υπουργοί κάθονται αυτές τις ημέρες σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί για άγνοια και προχειρότητα, ούτε να χρεωθεί μια παταγώδη αποτυχία. Για αυτό και ετοιμάζουν πυρετωδώς τις αναφορές τους για το ποια εμπόδια υπάρχουν, τι λέει η διεθνής πρακτική και τι αναφέρει η νομολογία για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις οποίες θα καταθέσουν στον κ. Παπακωνσταντίνου μέχρι την Τρίτη.

Το φλέγον ζήτημα για τα περισσότερα επαγγέλματα είναι η κατάργηση της κατώτατης εγγυημένης από το κράτος τιμής στην παροχή υπηρεσιών, ενώ άλλο ζητούμενο είναι οι γεωγραφικοί περιορισμοί των επαγγελμάτων αυτών.

Όπως και να έχει το οικονομικό επιτελείο έχοντας από την επόμενη εβδομάδα στην κατοχή του όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τα εμπόδια σε κάθε κλάδο, αναμένεται να τρέξει τις εξελίξεις, ώστε να ικανοποιήσει τους δανειστές τους και να προλάβει τις όποιες εξελίξεις και διαμαρτυρίες.

Άλλωστε, την άρση όλων των περιορισμών στα κλειστά επαγγέλματα ζητεί από την κυβέρνηση και η τρόικα με το Μνημόνιο Νο 2, δίνοντας προθεσμία έως το τέλος του έτους να παρουσιάσει το σχετικό νομοσχέδιο, αν και δεν αποκλείεται να εξειδικευτούν οι απαιτήσεις μετά και τη φθινοπωρινή αναθεώρηση.

Όπως σημείωναν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων πηγαίνει «πακέτο» με την οδηγία 123 της ΕΕ για την απελευθέρωση των υπηρεσιών και υπ΄ αυτή την έννοια για κάποια απ΄ αυτά, όπως οι μηχανικοί και αρχιτέκτονες, απαιτούνται απλώς κάποιες υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες ορίζονται οι όροι του ανοίγματός τους.

Ωστόσο, για τα άλλα επαγγέλματα απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εξειδικεύει το άνοιγμα κατ΄ επάγγελμα, αλλά θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, με την έννοια ότι θα ρυθμίζεται συνολικά το άνοιγμά τους. Θα ακολουθήσει διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
VORIA

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου