RSS

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Λίπασμα τα υπολείμματα φαγητών του φοιτητικού εστιατορίου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Δεν θα καταλήγουν στη χωματερή Δουρούτης ή στον ΧΥΤΑ τα αποφάγια και τα υπολείμματα τροφίμων από το φοιτητικό εστιατόριο στην πανεπιστημιούπολη, αφού το Ίδρυμα εγκατέστησε σύστημα λιπασματοποίησης χωρητικότητας ενός τόνου, το οποίο θέτει σε δοκιμαστική λειτουργία σήμερα.
Τα τροφικά υπολείμματα, σημειώνεται σε ανακοίνωση της πρυτανείας αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διαχείριση των αστικών- στέρεων αποβλήτων λόγω των διασταλαγμάτων και των οσμών που προκύπτουν από τις βιολογικές διαδικασίες. Με τη διαδικασία της λιπασματοποίησης τα τροφικά υπολείμματα θα οδηγούνται σε έναν κλειστού τύπου βιοαντιδραστήρα όπου θα μετατρέπονται σε οργανικό λίπασμα. Έχει προβλεφθεί εγκατάσταση βιοφίλτρων, έτσι ώστε ο χώρος να μην απειλείται από δυσάρεστες οσμές. Το οργανικό λίπασμα που προκύπτει από την παραπάνω διαδικασία θα αποθηκεύεται και θα χρησιμοποιείται σε αναπλάσεις χώρων, είτε εντός είτε, εφόσον αυτό ζητηθεί, εκτός Πανεπιστημιούπολης. Για την επιτυχία του προγράμματος ανακύκλωσης και για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενεργοποίηση και συμμετοχή φοιτητών, μελών ΔΕΠ και λοιπού προσωπικού της Πανεπιστημιούπολης, εκτός από τη σχετική ενημέρωση, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, προβλέπεται η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών ημερίδων καθώς και η ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ως ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό ίδρυμα, θέλοντας να εφαρμόσει τις αρχές της ορθής διαχείρισης του περιβάλλοντος έχει προβεί στη συγκεκριμένη εγκατάσταση του συστήματος στο πλαίσιο του γενικότερου προγράμματος ανακύκλωσης που εφαρμόζεται στο Πανεπιστήμιο. «Ευελπιστούμε, καταλήγει η ανακοίνωση, ότι το πρόγραμμα αυτό, οργανωμένο μεθοδικά, θα λειτουργήσει υποδειγματικά και θα αποτελέσει παράδειγμα- πρόταση και πρόκληση για άλλους αντίστοιχους χώρους, Πανεπιστημίων, σχολείων και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα».
epirus-ellas.blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου