RSS

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων σχεδιάζει η κυβέρνηση

Το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ για να αντισταθμίσει την έλλειψη ενδιαφέροντος στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και να βάλει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Σε μία ύστατη προσπάθεια να μπουν έσοδα στα δημόσια ταμεία, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει το τελευταίο διάστημα να δώσει στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων τη δυνατότητα να τα νομιμοποιήσουν, πληρώνοντας ένα πρόστιμο, ευελπιστώντας να αντισταθμίσει την έλλειψη ενδιαφέροντος που παρατηρείται σχετικά με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.

Βλέποντας πως η διαδικασία νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων δεν «προχωράει» με τους ρυθμούς που είχε προβλεφθεί, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, φαίνεται να εξετάζει σοβαρά την παραπάνω λύση, προκειμένου να εισπραχθούν μέχρι το τέλος του έτους τα 680 εκατ. ευρώ που αναζητούνται από τη διαδικασία τακτοποίησης κλειστών ημιυπαίθριων και που θα αποτελέσουν «ανάσα» για τα δημόσια έσοδα.

Βέβαια από την εν λόγω ρύθμιση θα εξαιρεθούν όσα αυθαίρετα κτίσματα βρίσκονται σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και σε άλλες προστατευόμενες και ευαίσθητες περιοχές, προκειμένου να μην προκληθούν εντάσεις και αναταραχές και να μη χρεωθεί η κα Μπιρμπίλη αντιπεριβαλλοντική πολιτική. Οι όποιες εξελίξεις αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα και στους κύκλους του ΥΠΕΚΑ υπάρχει έντονη πεποίθηση πως μία τέτοια πρωτοβουλία θα βρει ανταπόκριση στους πολίτες, ενώ παράλληλα θα δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα της αυθαίρετης οικοδόμησης.
voria

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου