Πώς θα εξασφαλίσετε φθηνή ενέργεια στο σπίτι σας
Ποιες οι δυνατότητες για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι και πόσο στοιχίζει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, μικρών ανεμογεννητριών, βιομάζας, θερμικών ηλιακών συστημάτων και γεωθερμίας
Καθαρή και φθηνή ενέργεια και στο σπίτι μπορούν να απολαύσουν οι καταναλωτές με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κερδίζοντας χρήματα και ταυτόχρονα συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος. Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε για τις ΑΠΕ αλλά δεν ξέρουμε τα ποσά που εξοικονομούμε όταν τα χρησιμοποιούμε. Η Voria.gr παρουσιάζει όλες τις λύσεις για εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι και πώς αυτές μεταφράζονται σε χρήματα.
Οικιακά Φωτοβολταϊκά
Η χρήση φωτοβολταϊκών συστοιχιών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ώριμη και συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία. Τα φωτοβολταϊκά διακρίνονται σε «διασυνδεδεμένα» συστήματα που συνδέονται στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και σε «αυτόματα» συστήματα, όπου χρησιμοποιούν και συσσωρευτές (μπαταρίες).
Στην περίπτωση που η κατοικία είναι διασυνδεδεμένη στο δίκτυο, η συνολικά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια πωλείται στο διαχειριστή δικτύου με τιμή την οποία καθορίζεται από την εκάστοτε νομοθεσία.
Σύμφωνα με τον νόμο (3851/10) η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά εξαρτάται από το εάν η εγκατάσταση βρίσκεται στο διασυνδεδεμένο ή στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα καθώς και από την ισχύ της. Παράλληλα προβλέπονται σταδιακή αποκλιμάκωση της τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά λόγω βελτίωσης της τεχνολογίας. Αναλυτικός πίνακας τιμολόγησης της ενέργειας υπάρχει στο νόμο 3851/10.
Για την κατοικία που δεν είναι διασυνδεδεμένη στο δίκτυο (αυτόνομη κατοικία) είναι απαραίτητη η αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας σε μπαταρίες, που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν δεν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια. Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στις εφαρμογές αυτές είναι ειδικού τύπου (π.χ. τύπου Solar) ώστε να αντέχουν στους συνεχείς κύκλους φόρτισης- εκφόρτισής τους. Οι μπαταρίες, ανάλογα με την ποιότητά τους και τον τρόπο χρήσης τους, έχουν διάρκεια ζωής που κυμαίνεται από 3-8 χρόνια.
Με το πρόγραμμα Εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες (ΚΥΑ ΦΕΚ 1079/Β/04.06.2009) δίνεται η δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιήσει την ενέργεια από τον ήλιο τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στο σπίτι του για την παραγωγή ηλεκτρισμού (έως 10 kW). Για την ενεργοποίηση της σύνδεσή του φωτοβολταϊκού συστήματος υποβάλεται αίτημα προς τη ΔΕΗ ενώ προβλέπεται τιμή αγοράς της κιλοβατώρας σε 0,55 ευρώ, για τις συμβάσεις που θα υπογραφούν το 2010 και 2011. Απαραίτητο και στις δύο περιπτώσεις (διασυνδεμένη ή αυτόνομη κατοικία) είναι ο αντιστροφέας ισχύος (inverter) που χρησιμοποιείται για τη μετατροπή του συνεχούς ρεύματος, που παράγουν τα φωτοβολταϊκά, σε εναλλασσόμενο ρεύμα για τις οικιακές συσκευές και το δίκτυο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισχύς του inverter πρέπει να είναι περίπου 80%-90% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος των φωτοβολταϊκών ώστε να λειτουργεί όσο το δυνατόν στη μέγιστη ισχύ του και να επιτυγχάνεται έτσι μέγιστη απόδοση.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το κόστος για την αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε μια κατοικία διασυνδεδεμένη στο δίκτυο, συμπεριλαμβανόμενου του inverter και παρελκόμενων, είναι της τάξης των 3.500 ευρώ ανά KW, ενώ για μια αυτόνομη κατοικία το κόστος φτάνει τις 5.000 ευρώ/ KW
Μικρές ανεμογεννήτριες
Εκτός από τα αιολικά πάρκα που τροφοδοτούν απευθείας το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειες οπού είναι εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες μεγάλης ονομαστικής ισχύος (800 KW-3MW), εγκαθίστανται και οι μικρές Α/Γ για εφαρμογές μικρής κλίμακας- κυρίως για την ικανοποίηση των οικιακών καταναλώσεων.
Οι μικρές ανεμογεννήτριες στην πλειοψηφία τους λειτουργούν σε συνεχή τάση (12 ή 24V) οπότε και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί αντιστροφέας ισχύος (inverter) για τη μετατροπή της σε εναλλασόμενη τάση 230V, ενώ, για κατοικίες μη διασυνδεδεμένες στο δίκτυο απαιτούνται συσσωρευτές (μπαταρίες), για την αποθήκευση της ενέργειας. Ο συνδυασμός μικρών Α/Γ και φωτοβολταικών συστοιχιών διασφαλίζει μεγαλύτερη αυτονομία του συστήματος αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις 2 ανανεώσιμες πηγές, τον άνεμο και τον ήλιο.
Το κόστος, σύμφωνα με την ΚΑΠΕ, για την αγορά και την εγκατάσταση μιας μικρής Α/Γ είναι της τάξης των 3.000 ευρώ ανά KW. Στο κόστος αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος των συσσωρευτών μετατροπέων ισχύος κ.τ.λ.
voria.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου