RSS

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

«Μάχη» για τον βασικό μισθό του νεοεισερχομένου δημοσίου υπαλλήλου. Τι διεκδικεί η ΑΔΕΔΥ.

Η διαφωνία της Κυβέρνησης και της ΑΔΕΔΥ για τον βασικό μισθό του νεοεισερχόμενου δημοσίου υπαλλήλου αποτελεί το πλέον ακανθώδες ζήτημα στην διαβούλευση για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί διεξοδικά σήμερα, Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, το οποίο ήδη έχει ζητήσει από την κυβέρνηση την άμεση υπογραφή Συλλογικής Συμβάσεως Εργασίας. Οι συνδικαλιστές αναφέρουν πως αν η κυβέρνηση δεν αποσαφηνίσει ποιος θα είναι ο βασικός μισθός με το νέο σύστημα υπολογισμού και σε ποιο ύψος θα ανέλθει το κονδύλι για τις μισθολογικές δαπάνες των δημοσίων υπαλλήλων, δεν θα προσέλθει στον διάλογο για το ενιαίο μισθολόγιο.

Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί ως βασικό μισθό τα 1.300 ευρώ, ωστόσο η κυβέρνηση θεωρεί πως το ποσό αυτό είναι υψηλό και αντιπροτείνει εισαγωγικό μισθό 1.000 ευρώ. Στόχος των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών είναι η διαμόρφωση ενός ενιαίου βασικού μισθού στον οποίο θα προστίθενται μόνο το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα θέσης.

Σήμερα, Δευτέρα, η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ θα διασαφηνίσει πως θα προσέλθει στον διάλογο, μόνον εφόσον της δοθούν εγγυήσεις για συνομολόγηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Διαπίστωση της ανώτατης δημοσιοϋπαλληλικής ομοσπονδίας είναι ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα με την εισοδηματική και την ευρύτερη οικονομική και κοινωνική πολιτική για τους εργαζομένους είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική και σκληρή στις επιπτώσεις της στους ατομικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς, στα εργασιακά και συλλογικά δικαιώματα σε όλη την κλίμακα, από τον μισθό και τη σύνταξη ως την κοινωνική ασφάλιση.

Η ΑΔΕΔΥ θα επαναλάβει πως οι χαμηλές αποδοχές που ισχύουν στο Δημόσιο έχουν ως αποτέλεσμα αρκετές κατηγορίες εργαζομένων να βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, ότι οι χαμηλές βασικές αποδοχές επηρεάζουν άμεσα τις συντάξεις που βρίσκονται σε απελπιστικά χαμηλό επίπεδο και πως συνολικά οι αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο υπολείπονται σε σύγκριση με τον μέσο όρο των αποδοχών των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «15» καθώς βρίσκονται στην τελευταία θέση.

Οι συνδικαλιστές θα επισημάνουν πως οι αδικαιολόγητες ανισορροπίες στις αμοιβές μεταξύ των υπαλλήλων διαφόρων υπηρεσιών έχουν ως αποτέλεσμα υπάλληλοι με τα ίδια τυπικά προσόντα και με τα ίδια εργασιακά καθήκοντα να έχουν διαφορές μεταξύ τους που ξεπερνούν τα 2/3 του συνόλου των αποδοχών τους, ενώ θα αναφερθούν εκ νέου και στην ισοπεδωτική σχέση μεταξύ των κατώτερων και των ανώτερων αποδοχών τόσο στο εσωτερικό όσο και συνολικά στο μισθολόγιο.

Κατόπιν όλων αυτών θα προτείνουν την κάλυψη της απώλειας των αποδοχών που τον τελευταίο χρόνο ανήλθε στο 25%, την αναπροσαρμογή τους με βάση το σημερινό κόστος ζωής, την εξομοίωσή τους με τον μέσο όρο των αμοιβών των εργαζομένων στο Δημόσιο στην ΕΕ και την αναβάθμιση των εν ενεργεία και συντάξιμων αποδοχών. Για τις σχέσεις μεταξύ των κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων θα προτείνουν να διαμορφωθούν ως εξής:
α) Εσωτερική σχέση για κάθε κατηγορία 1 προς 2.
β) Εξωτερική σχέση ΥΕ - ΠΕ 1 προς 3.
in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου