RSS

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Απεβίωσε ο πρωτοπόρος παιδαγωγός και εκδότης Χάρης Πάτσης.






Εφυγε από τη ζωή, το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου, σε ηλικία 97 ετών, ο παιδαγωγός - συγγραφέας - εκδότης Χάρης Σ. Πάτσης.
Ο Χάρης Σ. Πάτσης, γεννήθηκε στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης, σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή - Έδρα Παιδαγωγικής ενώ στη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών του παρακολούθησε παράλληλα μαθήματα, στην Πάντειο και στη Γαλλική Ακαδημία.
Χρημάτισε Αριστίνδιν Εκπαιδευτικός Σύμβουλος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Διευθύνων Σύμβουλος του «Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Ελλάδος», ενώ τιμήθηκε με το Α' Χρυσό Μετάλλιο Παιδείας, για τη συνεισφορά του στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου του ελληνικού λαού.
Οι εκδοτικές δραστηριότητες του ξεκίνησαν το 1945, με την ίδρυση του ομώνυμου εκδοτικού οργανισμού, ο οποίος εξέδωσε μεταξύ άλλων εκπαιδευτικών έργων και την 24τομη «Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια», την οποία αργότερα επέκτεινε σε 36τομη.
Το 1990 ήταν υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα, όπως και το 1967 με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, πλήν όμως την σίγουρη τότε εκλογή του, καθόσον υπήρξε προσωπικός φίλος του Γέρου της Δημοκρατίας, διέκοψε η ανατροπή του Δημοκρατικού πολιτεύματος από τη χούντα των συνταγματαρχών.
Ο Χάρης Πάτσης χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως πρωτοπόρος παιδαγωγός, με πλούσιο συγγραφικό έργο και προσφορά στα Ελληνικά Γράμματα. Παράλληλα μπορεί να καταταχθεί και στο Πάνθεον των Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών για την μεγάλη προσφορά σε βιβλία και στο απόμακρο χωριό της χώρας μας.
Αιωνία του η μνήμη.
taxalia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου