RSS

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Κυρίως γυναικεία υπόθεση το ελαστικό ωράριο

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο περισσότερο η ευελιξία στην αγορά εργασίας θεωρείται «γυναικείος» τρόπος οργάνωσης του χρόνου εργασίας, τόσο πιθανότερο είναι τα ελαστικά ωράρια να διαιωνίζουν -αντί να αντιμετωπίζουν- τις διαφορές μεταξύ των φύλων.

Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η ευέλικτη διαμόρφωση του χρόνου εργασίας έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη σε αρκετές χώρες, με σημαντικές διαφορές να παρατηρούνται όμως μεταξύ των κρατών-μελών. Για παράδειγμα, ορισμένες χώρες (όπως η Τσεχία και η Λιθουανία) χρησιμοποιούν την ευελιξία κυρίως ως μέσο για την αύξηση των ποσοστών απασχόλησης (τόσο σε εργαζομένους όσο και σε ώρες).

Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι η μερική απασχόληση εφαρμόζεται όλο και περισσότερο για την προώθηση της παράτασης του επαγγελματικού βίου.

Ιδίως στις βόρειες χώρες, η μερική απασχόληση αποτελεί σημαντικό ζήτημα, το οποίο αντιμετωπίζεται με μέτρα πολιτικής που αποσκοπούν στην εξεύρεση μιας νέας ισορροπίας μεταξύ ευελιξίας και ασφάλειας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι συνέπειες της παρούσας οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης είναι προφανείς και η ευελιξία θεωρείται πλέον σημαντικό εργαλείο πολιτικής, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους εργαζομένους να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες. Ωστόσο, στη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα, δεν δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διάσταση του φύλου.
kathimerini

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου