RSS

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - Η νέα πρόταση


Στο προτεινόμενο πρόγραμμα λειτουργίας της προαιρετικής ζώνης δεν υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα.

Τα γνωστικά αντικείμενα και οι ώρες επιλογής της δίωρης απογευματινής απασχόλησης των μαθητών θα ορίζονται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή της Σχολικής μονάδας, ο οποίος θα συνυπολογίζει τις δυνατότητες της σχολικής μονάδας ( ενδιαφέροντα μαθητών, μαθησιακό επίπεδο, προτιμήσεις γονέων, ευελιξία στις ώρες αποχώρησης των μαθητών, υλικοτεχνική υποδομή, πλεονάζουσες ώρες).

Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η αυτονομία της σχολικής μονάδας μέσα από την ισχυροποίηση της θέσης και της άποψης του κάθε μαθητή, ανάλογα με την εκάστοτε εκπαιδευτική περίσταση και τον αυτόνομο προγραμματισμό δράσης σε επίπεδο σχολείου.

Ο Σύλλογος διδασκόντων προτείνει ένα πλαίσιο προγράμματος διάρκειας (10) ωρών, το οποίο να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των μαθητών με τα παρακάτω διδακτικά αντικείμενα :

* Μελέτη-προετοιμασία μέχρι συνολικά 10 ώρες, κυρίως στις μικρότερες τάξεις
* Αθλητισμός - αθλοπαιδιές από 1 έως 5 ώρες (για όλες τις τάξεις)
* Θεατρική Αγωγή (θεατρικό εργαστήριο) από 1 έως 5 ώρες (για όλες τις τάξεις)
* Νέες τεχνολογίες από 1 έως 5 ώρες (για όλες τις τάξεις)
* Αγγλικά (μελέτη/άσκηση στην ξένη γλώσσα) από 1 έως 5 ώρες (για όλες τις τάξεις)
* Μουσική από 1 έως 5 ώρες (για όλες τις τάξεις)
* Δεύτερη ξένη γλώσσα από 1 έως 5 ώρες (μόνο για τις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις και όταν υπάρχει ικανός αριθμός μαθητών για συγκρότηση τμήματος).
* Εικαστικά (εργαστήριο εικαστικών) από 1 έως 5 ώρες (για όλες τις τάξεις)
* Δράσεις δημιουργίας και πολιτισμού (από 1 έως 5 ώρες για όλες τις τάξεις) . Προτείνεται για όλα τα τμήματα του ολοήμερου προγράμματος. Θα μπορούσαν να υπάρξουν και μικτά τμήματα από μαθητές διαφορετικών τάξεων.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διδακτικού αντικειμένου οι μαθητές όλων των τάξεων προετοιμάζουν σχολικές εορτές, χορωδίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το συγκεκριμένο διδακτικό αντικείμενο μπορεί να διδαχθεί από δασκάλους, καθηγητές θεατρικής αγωγής και καθηγητές μουσικής.

Ο σύλλογος διδασκόντων μπορεί να προτείνει και τη δημιουργία τμημάτων ακόμα και ανομοιογενών υπό τη μορφή κύκλων γνωστικών αντικειμένων, όπου παρέχεται η δυνατότητα ενασχόλησης όλων των μαθητών από όλα τα ηλικιακά επίπεδα με δράσεις που εμπίπτουν στα ενδιαφέροντά τους και τις κλίσεις τους.

Το Ολοήμερο Πρόγραμμα διαμορφώνεται από το σύλλογο των διδασκόντων, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή του σχολείου και σε συνεργασία με τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο, οποίος συνδράμει στην καλύτερη δυνατή σύνθεση και οργάνωση του Ολοήμερου Προγράμματος.

Ο Διευθυντής του σχολείου αποστέλλει το σχετικό πρακτικό με του Ολοήμερου Ωρολογίου Προγράμματος στο σχολικό σύμβουλο για έγκριση και θεώρηση.
Για τη διαμόρφωσή του Ολοήμερου Προγράμματος των δέκα (10) διδακτικών ωρών, λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω:

* Μέχρι 3 τμήματα, ένας δάσκαλος και επιλογή τουλάχιστον τριών (3) διδακτικών αντικειμένων.
* Μέχρι 5 τμήματα, ένας δάσκαλος και επιλογή τουλάχιστον πέντε (5) διδακτικών αντικειμένων.
* Μέχρι 6 τμήματα, δύο δάσκαλοι και επιλογή τουλάχιστον έξι (6) διδακτικών αντικειμένων.
esos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου