RSS

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

10 απλές συμβουλές για να αποφύγετε τις καούρες

Οι καούρες οφείλονται στην παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Η παλινδρόμηση είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα, δηλαδή της «μυϊκής βαλβίδας» μεταξύ του στομαχιού και του οισοφάγου, η οποία κανονικά «κλείνει» μόλις περάσει η τροφή. Εάν όμως παραμείνει «ανοιχτή», τότε «το φαγητό ανεβαίνει από το στομάχι» και νιώθετε ένα κάψιμο στον οισοφάγο. Το αίσθημα καύσου οφείλεται στο ότι ο βλεννογόνος του οισοφάγου, εν αντιθέσει με αυτόν του στομαχιού, δεν είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να δέχεται όξινο περιεχόμενο. Πώς μπορείτε να... αποφύγετε τις καούρες; Ακολουθήστε τις 10 συμβουλές που ακολουθούν.

1. Μην καπνίζετε αμέσως μετά το φαγητό: Η νικοτίνη του τσιγάρου έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα.

2. Αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί ή μετά το φαγητό: Τα αεριούχα ποτά έχουν την ιδιότητα να χαλαρώνουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, διευκολύνοντας την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

3. Μη φορτώνετε το στομάχι σας: η μεγάλη ποσότητα τροφής στο στομάχι είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει πεπτικές ενοχλήσεις όπως φούσκωμα, καούρες και δυσπεψία. Να προτιμάτε τα μικρά γεύματα - όσο αυτό σας είναι δυνατό τις γιορτινές μέρες!

4. Με μέτρο το αλκοόλ: το αλκοόλ, όπως και τα αναψυκτικά, έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα διευκολύνοντας την παλινδρόμηση του στομάχου.

5. Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό: Ξαπλώνοντας μετά το φαγητό διευκολύνεται η παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να ξεκουραστείτε, βάλτε δύο μαξιλάρια στην πλάτη σας ώστε να είστε ανασηκωμένοι και να παρεμποδίζεται μηχανικά η παλινδρόμηση.

6. Κάντε μια βόλτα μετά το γεύμα: μια ήπια δραστηριότητα μετά το φαγητό, όπως ένας χαλαρός περίπατος, διευκολύνει την ώθηση του περιεχομένου του στομάχου προς τα κάτω (προς το έντερο), καθώς και την πέψη.

7. Ελέγξτε το βάρος σας: Το περιττό βάρος, ιδίως όταν συσσωρεύεται στον κορμό, πιέζει το στομάχι διευκολύνοντας την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τις καούρες. Επίσης οι υπέρβαροι τείνουν να έχουν πιο χαλαρό οισοφαγικό σφιγκτήρα και να ταλαιπωρούνται έως και 2-3 φορές συχνότερα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε σύγκριση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.

8. Αποφύγετε τα τρόφιμα που σας ενοχλούν: ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν την οξύτητα του στομάχου και συμβάλλουν στην χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Αν και τα τρόφιμα που ενοχλούν τον καθένα είναι διαφορετικά εντούτοις οι ειδικοί επισημαίνουν ορισμένους από τους «συνήθεις υπόπτους»: καφεΐνη, σκόρδο, σοκολάτα, καραμέλες μέντας, εσπεριδοειδή, ντομάτα και σάλτσες ντομάτας, καυτερά και πικάντικα φαγητά. Συνιστάται μάλιστα να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους 3 ώρες πριν κοιμηθείτε, ιδιαίτερα αν οι καούρες σας ταλαιπωρούν και τη νύχτα.

9. Φοράτε χαλαρά ρούχα: τα ρούχα που πιέζουν πολύ την κοιλιά μπορούν να αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση και να προκαλέσουν παλινδρόμηση.

10. Αποφύγετε τα φάρμακα που ερεθίζουν το στομάχι: η ασπιρίνη καθώς και τα υπόλοιπα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να βλάψουν τον γαστρικό βλεννογόνο και συνιστάται να τα αποφεύγετε εάν έχετε ευαίσθητο στομάχι.
Νίκος Βιάζης - Γαστρεντερολόγος
rc-cafe

από TreloKouneli

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου