RSS

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Ψηφιακοί νομάδες


Ξεκίνησε στις ΗΠΑ και πέρασε στην Ευρώπη, αλλά και και στις προηγμένες χώρες της Ασίας. Μιλάμε για μια νέα κατηγορία επαγγελματιών που διάγουν νομάδικο βίο, χωρίς γραφείο ή σταθερή διεύθυνση κατοικίας, αλλά με σταθερό τόπο εργασίας, το Ίντερνετ.

Οι ψηφιακοί νομάδες είναι μια νέα κατηγορία ανθρώπων που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο και τις καινούριες τεχνολογίες για να εργαστεί από το σπίτι, το καφενείο, το τροχόσπιτο, ή από οπουδήποτε αλλού και να κερδίσει χρήματα ταξιδεύοντας, απελευθερωμένη από τους περιορισμούς του γραφείου, μη έχοντας αφεντικό πάνω από το κεφάλι της. Μου θύμισαν τους Μπήτνικς της δεκαετίας του 1950, που ταξίδευαν με ωτο-στοπ και εργάζονταν κατά περιόδους σε αγροτικές εργασίες (συγκομιδή φρούτων, θερισμό, πότισμα, σκάψιμο) ή σε οικοδομές για να βγάλουν κάποιο χαρτζιλίκι που θα τους επέτρεπε να συνεχίσουν την περιπλάνησή τους. Χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες όπως: iPhone, wifi, και πολλές εφαρμογές του web, καταφέρνουν να απελευθερωθούν από τη φυλακή του χώρου και να κερδίζουν κάποιο εισόδημα από όπου κι αν βρίσκονται, κάτι που πολλοί από μας τους “φυλακισμένους” σε ένα γραφείο, ονειρευόμαστε να καταφέρουμε.
Οι ψηφιακοί νομάδες της εποχής μας, έκαναν ένα αποφασιστικό βήμα για να ξεφύγουν από το καταπιεστικό παρόν. Κατάφεραν να ξεφύγουν από τη σύγχρονη φυλακή που ονομάζεται γραφείο. Η ερώτηση “πού δουλεύεις;” αποκτά διαφορετικό νόημα γι’ αυτούς. Σημασία έχει το τι κάνουν και όχι το πού δουλεύουν. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως εργάζονται ως συγγραφείς, μεταφραστές, φωτογράφοι, ερευνητές αγοράς, γραφίστες, μακετίστες, κλπ., και κάποια στιγμή αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πεπατημένη οδό και να δοκιμάσουν την τύχη τους στο web. Δεν διαθέτουν όλοι τη δική τους επιχείρηση, πολλοί δουλεύουν για κάποια επιχείρηση, η εργασία τους όμως δεν απαιτεί την παραμονή τους σε ένα γραφείο και έτσι αποφάσισαν να γίνουν νομάδες. Πολλοί από αυτούς δουλεύουν σε 2 ή και τρεις επιχειρήσεις μαζί, εργαζόμενοι τις ίδιες περίπου ώρες αφού είναι ολοφάνερα πιο αποδοτικοί (και χαρούμενοι) τώρα που κατάφεραν να ξεφύγουν από τα δεσμά του γραφείου.

Οι άνθρωποι που θα θελήσουν να μεταφέρουν την εργασία τους στον ψηφιακό κόσμο, θα το κάνουν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, το κοινό τους σημείο είναι ότι θέλουν να απομακρυνθούν από την πεπατημένη. Οι πιθανότητες να στήσουμε τη δική μας εργασία στο Διαδίκτυο ακούγεται ιδιαίτερα δελεαστική στις μέρες μας, με την τόση ανασφάλεια και τις τόσες απολύσεις που κάνουν την πεπατημένη οδό να θυμίζει κόλαση. Το πρόβλημα όμως είναι η τεχνογνωσία, πώς στο καλό θα βρούμε και θα επικοινωνήσουμε με τις διαδικτυακές αγορές, πού και πώς θα διαφημίσουμε online τα προϊόντα μας, πώς θα επεκτείνουμε την πελατεία μας και κυρίως, πώς θα φτιάξουμε ένα website. Οι ψηφιακοί νομάδες ακολουθούν άλλη επιχειρηματική ηθική από μας τους υπόλοιπους, χρωστάνε πολλά σε αυτούς που μοιράστηκαν μαζί τους ελεύθερα τη γνώση τους, και μοιράζονται, χωρίς χρέωση τη γνώση τους.

Από το enet

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου