RSS

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΕΞΟΔΟΣ...


Όνειρο μακρινό φάνταζε φέτος η πάλαι ποτέ καθιερωμένη «αποχώρηση» των Αθηναίων από το «κλεινόν άστυ» για μια ανάσα στην περιφέρεια, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Η εντυπωσιακή μείωση που παρατηρήθηκε στην έξοδο, τόσο οδικώς όσο και με πλοία, αποδεικνύει ότι οι Έλληνες, μουδιασμένοι από τις...
οικονομικές δυσκολίες, προτίμησαν να παραμείνουν στα σπίτια τους ή να βολευτούν με μια μονοήμερη κοντινή εκδρομή. Το τελευταίο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι όλες τις μέρες, εκτός από τη μειωμένη έξοδο, παρατηρήθηκε και αναλογικά μεγάλη είσοδος προς την Αθήνα (σχεδόν στα μισά της εξόδου). Η εξήγηση που δίνει η Τροχαία είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων της πρωτεύουσας έφυγε το πρωί και γύρισε το βράδυ της ίδιας μέρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών, εφέτος και από τα δύο εθνικά δίκτυα Αθηνών- Κορίνθου και Αθηνών- Λαμίας έφυγαν συνολικά σε σχέση με πέρσι περίπου 134.000 αυτοκίνητα λιγότερα, που σημαίνει μείωση περίπου 34%. Ειδικότερα φέτος έφυγαν από Παρασκευή μέχρι και Κυριακή 262.000 αυτοκίνητα, ενώ πέρσι το ίδιο διάστημα έφυγαν 396.000 αυτοκίνητα.
Μειωμένη κατά 21,78%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, παρουσιάστηκε και η έξοδος των ταξιδιωτών με πλοία, από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού, του Αιγαίου και της Κρήτης. Η μείωση της φετινής εξόδου αποδίδεται σε τρεις παράγοντες: Καταρχάς φέτος, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος έπεσε 15 μέρες νωρίτερα (πέρσι, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος ήταν στις 8 Ιουνίου). Δεύτερον, είχε άσχημο καιρό.
Το κυριότερο, όμως, εκτιμάται ότι είναι η οικονομική κρίση. Οι πολίτες είναι ψυχολογικά φορτισμένοι, γιατί φέτος με τις περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων δεν διαθέτουν χρήματα, ενώ σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η πολύ υψηλή τιμή της βενζίνης, αλλά και τα ακριβά εισιτήρια στα πλοία.
Βέβαια, κατά το τριήμερο, από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή, τα περισσότερα πλοία αναχωρούσαν με 70% πληρότητα, ενώ ειδικά την Παρασκευή η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά θύμιζε πολύ καλοκαιρινή απόδραση προς τα νησιά. Φέτος, από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, μέσα στο τριήμερο πραγματοποιήθηκαν 270 δρομολόγια επιβατηγών πλοίων, ενώ πέρσι 289 δρομολόγια.
Αναλυτικά, φέτος από το λιμάνι του Πειραιά για Αιγαίο-Κρήτη έφυγαν κατά το τριήμερο 43.531 επιβάτες, ενώ πέρσι είχαν φύγει 48.065. Δηλαδή, η μείωση κυμάνθηκε στο 9,44%. Από Πειραιά για τα νησιά του Αργοσαρωνικού φέτος έφυγαν 21.900 ταξιδιώτες, ενώ πέρσι 29.829. Μείωση της τάξης του 26,59%. Από το λιμάνι της Ραφήνας φέτος αναχώρησαν 22.778 επιβάτες, ενώ πέρσι 25.343. Μείωση της τάξης του 10,13%. Και από το λιμάνι του Λαυρίου, φέτος έφυγαν 5.392 επιβάτες και πέρσι 6.544. Μείωση της τάξης του 17,61%.
Αξιωματικός του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά δήλωσε, χτες, στο «Έθνος» πως η μείωση της κίνησης αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός πως οι μέρες δεν ήταν καλοκαιρινές, ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο δεύτερος λόγος είναι σίγουρα η αρνητική ψυχολογία των πολιτών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

(από το Έθνος)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου