RSS

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Ξανάρχονται οι... συνταγές του Κραχ


Ξεχασμένες συνταγές μαγειρικής από τα χρόνια της ύφεσης «ξεσκονίζουν» οι νοικοκυρές της υφηλίου εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Εκατοντάδες σπεσιαλιτέ που χρονολογούνται στο 1929, τον Α’ ή τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και χαρακτηρίζονται από χαμηλό κόστος και μειωμένη θερμιδική αξία κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο από διηγήσεις μανάδων και γιαγιάδων. Και η ζήτηση είναι μεγάλη.
Ιδιαίτερα δημοφιλής έχει γίνει η Αμερικανίδα γιαγιά Κλάρα, η οποία παρουσιάζει διαδικτυακές εκπομπές μαγειρικής με συνταγές που έφτιαχνε η μητέρα της την περίοδο του Κραχ. Η επιτυχία της 94χρονης γιαγιάς ήταν τόσο μεγάλη, ώστε μετά τα 2 εκατομμύρια «κλικ» που γνώρισε η ιστοσελίδα της www.greatdepres sioncooking.com., οι συνταγές της εκδόθηκαν σε βιβλίο και dvd.
Κέικ η παρασκευή των οποίων δεν απαιτεί ούτε αβγά, ούτε γάλα, ούτε βούτυρο- φασόλια, βραστές πατάτες και ζυμαρικά κυριαρχούν στα πιάτα της ύφεσης, ενώ το κρέας εξοστρακίζεται.
Το θέμα απασχολεί όλο και περισσότερα διαδικτυακά φόρουμ, όπου τα παιδιά και τα εγγόνια της ύφεσης μοιράζονται οικογενειακές συνταγές και φτιάχνουν «μενού του φτωχού».
Περισσότερες από 80 συνταγές οικονομικής κρίσης μπορεί κανείς να βρει στη διεύθυνση http://www.recipezaar.com/cookbook/Depres-sion-Era-Recipes-225279 , ενώ στην Αμερική διατίθενται αρκετά σχετικά βιβλία μαγειρικής που αποστέλλονται ηλεκτρονικά και στη χώρα μας.
Ένα από τα διασημότερα είναι ο πεντάτομος οδηγός μαγειρικής «Stories and recipes of Great Depression». Συγγραφέας του είναι η Rita Van Amber, η οποία το αφιερώνει στη μητέρα της «και σε όλες τις μανάδες που τόσο γενναία αγωνίστηκαν εν μέσω της ύφεσης στις κουζίνες τους για να διατηρήσουν ψυχή τε και σώματι ενωμένες τις οικογένειές τους»...
Από το kafeneio.blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου