RSS

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ


Σαρωτικές αλλαγές στην διοικητική δομή της χώρας φέρνει το σχέδιο «Καλλικράτης», που ψηφίζεται το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή, εν μέσω αντιδράσεων κομμάτων και τοπικών φορέων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι χωρισμένη σε δύο μέτωπα, από τη μία οι υπέρμαχοι του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη και από την άλλη όσοι αντιδρούν στο σχέδιο «Καλλικράτης».
Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τάσσονται υπέρ και κατά του «Καλλικράτη».
Οι αλλαγές αφορούν στη διαβάθμιση και λειτουργία της αυτοδιοίκησης, στο εκλογικό σύστημα, στις αρμοδιότητες και στο προσωπικό που υπηρετεί τους ΟΤΑ.
Κύριος στόχος του «Καλλικράτη», σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, είναι να περιοριστεί σημαντικά το κόστος λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και να εξορθολογιστεί το καθεστώς εργασίας σε αυτούς.
Ωστόσο, ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για παντελή έλλειψη διαλόγου και τους κατοίκους και φορείς των τοπικών κοινωνιών να κατεβαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη συρρίκνωση των δήμων και τις συνενώσεις που προκύπτουν.

Τι αλλαγές φέρνει ο «Καλλικράτης»
Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας αποτελείται πλέον από 335 δήμους, 13 Περιφέρειες και επτά Γενικές Διευθύνσεις, ενώ καταργούνται οι 104 κοινότητες και οι 54 νομαρχίες.

Οι νέοι δήμοι θα έχουν ελάχιστο πληθυσμό τους 10.000 κατοίκους. Στις μητροπολιτικές περιοχές των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το παραπάνω όριο προσδιορίζεται στους 25.000 κατοίκους. Στους ορεινούς δήμους το «πλαφόν» θα αγγίζει τις 2.000, ενώ κάθε νησί θα αποτελεί και ανεξάρτητο δήμο.
Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του νομοσχεδίου είναι η πενταετής θητεία των αιρετών α' και β' βαθμού, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων και περιφερειαρχών θα γίνεται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Τα 6.000 νομικά πρόσωπα των δήμων μειώνονται σε 2.000, ενώ προβλέπεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ.

Όσον αφορά στο προσωπικό, αλλά και στις αρμοδιότητές του προβλέπεται η μετάταξη υπαλλήλων σε αντίστοιχες θέσεις των συνενούμενων ΟΤΑ, οι οποίοι θα διατηρήσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος.
Οι δήμοι που θα προκύψουν από τον «Καλλικράτη» θα τροφοδοτούνται από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, το Φόρο Προστιθέμενες Αξίας, αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Σχετικά με τους δημοτικούς συμβούλους, οι 16.150 από όλη τη χώρα συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από τους μισούς περίπου περιφερειάρχες. Επίσης, από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Σε κάθε δήμο άνω των 10.000 κατοίκων και σε κάθε Περιφέρεια συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης για να έχει τη δυνατότητα κάθε πολίτης να εκθέτει τις προτάσεις του για κάθε θεσμικό, συλλογικό ή και ιδιαίτερο θέμα που μπορεί να απασχολεί την κοινότητα στην οποία ζει.

Τέλος συστήνεται και λειτουργεί σε κάθε δήμο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί το ζήτημα της μετανάστευσης.
fimotro

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου