Κυριακή 23 Μαΐου 2010
The Great American Outlaw
Αν σας έχει τύχει να έχετε κάποια χρόνια ένα βιβλίο στην βιβλιοθήκη, να μην το έχετε ανοίξει και κάποια στιγμή να παίρνετε την μεγάλη απόφαση και μετά να μην μπορείτε να το ακουμπήσετε κάτω θα με καταλάβετε.
Αυτό το «The Great American Outlaw», του Frank Richard Prassel στοίχειωνε το ράφι της βιβλιοθήκης μία εξαετία. Το μόνο που το έκανε να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ήταν μια χαρακιά στο οπισθόφυλλο όπως θα την έριχνε ο Ντίντης στην Κατερίνα Χέλμη. Ο λόγος ήταν ότι όταν είχε έρθει το πακέτο με τα βιβλία στο σπίτι επάνω στην βιασύνη μου να το ανοίξω του είχα ρίξει μία με τον κόφτη, που έκοψε σπάγκο, χαρτόνι και οπισθόφυλλο.
Τέλος πάντων η βιασύνη με είχε μαράνει... Έξι χρόνια το λιβάνιζα μέχρι ένα βράδυ που είχα ξεμείνει από διαβαστικό υλικό είπα να το ξεκινήσω. Οι 323 σελίδες κείμενο πήγαν μονοκόματα. Όχι μόνο γιατί το θέμα το γουστάρω αλλά επειδή έχει ωραίες κατηγοριοποιήσεις των παρανόμων ξεκινώντας από τους ληστές και τους πειρατές και καταλήγοντας στον «Φυγάδα». Aπό την τηλεοπτική σειρά με τον David Jansen και όχι την ταινία με τον Harrison Ford.
Τέλος πάντων αν γουστάρετε να διαβάζετε για την πραγματική ιστορία της παρανομίας το βιβλίο το συστήνω.
Εδώ να προσθέσω ότι την λέξη παρανομία, που στα Αγγλικά είναι outlaw την χρησιμοποιούμε στα ελληνικά λανθασμένα. «Παράνομος» δεν είναι κάποιος που έχει παραβεί τον νόμο αλλά κάποιος που λόγω της παράβασης του νόμου το δικαστήριο του στέρησε το δικαίωμα της προστασίας που του παρέχει. Δηλαδή ο «παράνομος» είχε τα ίδια δικαιώματα που είχε ένα ζώο του δάσους, που μπορούσε να κυνηγηθεί χωρίς τον φόβο της ποινικής δίωξης. Μέχρι αυτό το βιβλίο αυτό που ήξερα ήταν ότι ετυμολογικά η λέξη outlaw προερχόταν από τα δύο προφανή στοιχεία της το «out» και το «law».
Ο Prassel υποστηρίζει ότι το δεύτερο στοιχείο είναι από την σκανδιναβική λέξη laga, που σήμαινε την ισότιμη υπόσταση τους μέλους μιας ομάδας που μετά από την απόφαση του δικαστηρίου της ομάδας χανόταν. Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση που έχετε δικαίωμα να την επαναλαμβάνετε κάνοντας τους φίλους σας στην παρέα να σας βαριούνται και αποκλείοντας σας την πιθανότητα να βρείτε γκόμενα.
Οπότε όποιος πάει να δει τον Robin Hood ας το έχει στο μυαλό. Παρά το ότι εγώ όλο το αναβάλλω γιατί έτσι όπως βλέπω την φωτογραφία με το Ράσελ Κρόου στο άλογο είναι σαν να πήρανε τον Braveheart την φούστα και να τον βάλανε να το καβαλήσει. Κάποια στιγμή θα σφίξω τα δόντια και θα πάω με την υπόσχεση ότι θα γράψω όσο πιο αντικειμενικά μπορώ τις εντυπώσεις μου.
Α. ΠΑΝΟΥΤΣΟΣ contra.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου