RSS

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Πυρηνική "διαφάνεια" από την Βρετανία


Για πρώτη φορά η Βρετανία δημοσιοποιεί το μέγεθος του πυρηνικού της οπλοστασίου, αποκαλύπτοντας ότι έχει στην κατοχή της 225 πυρηνικές κεφαλές. Η σχετική ανακοίνωση (προηγήθηκε στις αρχές Μαΐου η αμερικανική κυβέρνηση) εντάσσεται στις προσπάθειες για αυστηρότερο παγκόσμιο έλεγχο της διασποράς των πυρηνικών.

«Πιστεύω ότι τώρα είναι η στιγμή για να είμαστε πιο ανοιχτοί για τα όπλα που διαθέτουμε» δήλωσε την Τετάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, αποκαλύπτοντας το μέγεθος του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας.

«Κρίνουμε ότι αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών που διαθέτουν και δεν διαθέτουν πυρηνικά και συνεπώς θα συμβάλει στις μελλοντικές προσπάθειες μείωσης του αριθμού των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως» επισήμανε.

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η Βρετανία έχει στην κατοχή της 225 πυρηνικές κεφαλές και δεσμεύθηκε ότι το συνολικό απόθεμα της χώρας δεν πρόκειται να ξεπεράσει τον αριθμό αυτό.
Η Βρετανία είχε αποκαλύψει παλαιότερα ότι διαθέτει 160 επιχειρησιακά διαθέσιμες πυρηνικές κεφαλές, όμως για πρώτη φορά έδωσε στο φως το συνολικό μέγεθος του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Η σχετική ανακοίνωση ακολουθεί την αποκάλυψη της κυβέρνησης Ομπάμα στις αρχές Μαΐου ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν 5.113 κεφαλές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Πεντάγωνο το οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 84% από τα τέλη του 1967.

Έτσι, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2009 το οπλοστάσιο των ΗΠΑ αποτελείτο από 5.113 πυρηνικές κεφαλές.
Ο αριθμός αυτός «αντιπροσωπεύει μία μείωση κατά 84% σε σχέση με το ανώτερο ύψος του οπλοστασίου στα τέλη του οικονομικού έτους 1967» εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας Η ανακοίνωση της κυβέρνησης Ομπάμα έγινε κατά την έναρξη της διάσκεψης στα Ηνωμένα Έθνη για την αναθεώρηση της Συνθήκης Μη Διασποράς των Πυρηνικών.

Η Βρετανία ακολούθησε λίγο πριν την ολοκλήρωση της διάσκεψης, διάρκειας ενός μηνός, και τη στιγμή που υπάρχει έντονη αντιπαράθεση σχετικά με το τελικό έγγραφο.

Οι χώρες που δεν κατέχουν πυρηνκά όπλα ζητούν επί μακρόν μεγαλύτερη διαφάνεια από τις πυρηνικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα) ως ένα ουσιώδες βήμα προς πυρηνικό αφοπλισμό, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της NTP.

defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου