RSS

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Μας τελείωσαν οι εκπαιδευτικές άδειες πατριώτη…

Του Ζ. Καψαλάκη

Το ότι το ντόπιο κατεστημένο ήθελε και θέλει τον εκπαιδευτικό αμόρφωτο, το γνωρίζουμε. Το είχαμε νιώσει καλά στο πετσί μας, όταν στη δεκαετία του 70 αγωνιστήκαμε, ώστε να αναβαθμισθούν οι παλιές Παιδαγωγικές Ακαδημίες και να γίνουν Παιδαγωγικά Τμήματα. Οι αγώνες μας δικαιώθηκαν και είδαμε τις βάσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων να φτάνουν τα επίπεδα Νομικών και Ιατρικών σχολών. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Διδασκαλεία που ιδρύθηκαν σ’ όλη την Ελλάδα, ΣΕΛΔΕ, ΠΕΚ, σεμινάρια, ημερίδες κ.α.

Δυστυχώς στις μέρες μας, τα μαύρα μαντάτα ξεκίνησαν σχετικά νωρίς. Οι φήμες για το κλείσιμο των Διδασκαλείων καλά κρατούσαν, ώσπου πήραν μια αναπνιά ζωής και για φέτος. Όμως οι εκπαιδευτικές άδειες δεν άντεξαν. Τις πήρε και τις σήκωσε η εκπαιδευτική απορρύθμιση της κ. Διαμαντοπούλου.

Έτσι χωρίς ίχνος ντροπής και χωρίς να ζητήσει έστω μια συγγνώμη από τον κλάδο των εκπαιδευτικών, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε το τελείωμα των εκπαιδευτικών αδειών: «Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι, με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2010, το σύνολο των εγγεγραμμένων πιστώσεων στον προϋπολογισμό του ΥΠΔΒΜΘ, στους Ειδικούς Φορείς 19-210 Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης & 19-220 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στον ΚΑΕ 0282, που αφορούν στην αποζημίωση εκπαιδευτικών που τελούν σε άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης μεταφέρθηκε στους προϋπολογισμούς των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για την καταβολή των ανεξόφλητων υποχρεώσεων οικονομικού έτους 2009, για το σχολικό έτος 2010-2011, επιτρέπεται μόνο η ανανέωση αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης».Με άλλα λόγια τη μαύρη τρύπα του Υπουργείου Παιδείας θα την καλύψουν βουλιάζοντας στον πάτο του πηγαδιού την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Ανατρέχοντας στο αρχείο μου, θέλω να απαντήσω με στοιχεία, για τι ποσά μιλάμε και για πόσους εκπαιδευτικούς γίνεται ο λόγος. Πέρυσι, σε επίπεδο Κρήτης χορηγήθηκαν συνολικά 38 πιστώσεις. Με τις 20 ανανεώθηκαν οι εκπαιδευτικές άδειες των συναδέλφων και οι υπόλοιπες 18 δόθηκαν σε νέους αιτούντες, ενώ δε δόθηκε άδεια σε 10 συναδέλφους που είχαν τα νόμιμα προσόντα. Σε πανελλαδικό επίπεδο δόθηκαν συνολικά περίπου 580 πιστώσεις, από τις οποίες οι 320 χρησιμοποιήθηκαν για ανανεώσεις εκπαιδευτικών αδειών και οι 260 για νέες άδειες.

Φέτος θα καλυφθούν οι ανανεώσεις, που σημαίνει ότι μιλάμε για 300 έως 350 άδειες το πολύ νέες εκπαιδευτικές άδειες. Οι 300 άδειες κοστίζουν στο ελληνικό δημόσιο ετησίως 500.000 ευρώ περίπου, όταν σε μια 24ωρη απεργία των εκπαιδευτικών, με συμμετοχή στο 50% στον κρατικό κορβανά μπαίνουν πάνω από 2.000.000 ευρώ.

Άρα τα χρήματα που απαιτούνται για τις εκπαιδευτικές άδεις είναι ελάχιστα. Διπλάσια(και κάτι παραπάνω) από αυτά που απαιτήθηκαν για τις κουρτίνες στο κτηριακό συγκρότημα του Υπουργείου Παιδείας.Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

1 σχόλια:

DimitrisKal είπε...

Το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού φαντάζει τώρα ένα κακόγουστο αστείο!Ύστερα από τις περιστολές των πενιχρών μισθών, ο σύγχρονος εκπαιδευτικός καταδικάζεται όχι μόνο οικονομικά αλλά και υποβαθμίζεται επιστημονικά, όταν καλείται από τη μια να ανανεώνει συνεχώς τις γνώσεις του αλλά από την άλλη του αφαιρούνται όποιες δυνατότητες να διεκδικήσει το αυτονόητο δικαίωμα να ανανεώνει το γνωστικό και παιδαγωγικό του οπλοστάσιο...Ακολουθεί και η συρρίκνωση των μεταπτυχιακών προγράμματων και πολλά άλλα ακόμα...Το χειρότερο από όλα αυτά είναι ότι με έκαναν να με μετανιώσω πικρά που έγινα εκπαιδευτικός!Και με αυτή πλέον την αντίληψη μπαίνω στην τάξη να διδάξω τα παιδιά του κόσμου...

Δημοσίευση σχολίου