RSS

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΚΥΜΑ ΦΥΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Αναστάτωση και κύμα φυγής στη σύνταξη δημιουργεί στο Δημόσιο η επερχόμενη από 1/1/2011 ανατροπή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για 140.000 γυναίκες...
Η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών γυναικών στο Δημόσιο (μετά τη γνωστή καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) επιφέρει αύξηση έως και 15 έτη στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και θα προκαλέσει πρόσθετα οικονομικά προβλήματα στα ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο το πρώτο εξάμηνο του 2010 έχουν αυξηθεί κατά 45% (με προοπτική περαιτέρω αύξησης), ενώ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν 20.000 αιτήσεις για την καταβολή εφάπαξ και ο χρόνος αναμονής αναμένεται να ξεπεράσει τα δύο έτη. Σημειώνεται ότι εκτός κινδύνου είναι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τις 31.12.2010. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, ακόμα και αν παραμείνουν στην εργασία τους και μετά το 2010.

Οι μεταβολές
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επέρχονται οι παρακάτω μεταβολές στο καθεστώς συνταξιοδότησης γυναικών που απασχολούνται στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ, καθώς και των στρατιωτικών:

1. Πρόσληψη στο Δημόσιο μέχρι 31.12.1982
Α. Μητέρες με τρία παιδιά: Αντί της 20ετίας θα χρειάζονται 21 έτη υπηρεσίας το 2011 και όσες συμπληρώνουν την 20ετία από 1.1.2012 και μετά 23 έτη το 2012 και 25 έτη το 2013.

Β. Εγγαμες, χήρες, ανύπαντρες και γυναίκες στρατιωτικοί: Οσες συμπληρώνουν το 17 έτη από το 2011 θα χρειάζονται 20 έτη υπηρεσίας το 2012 και 25 έτη το 2013.

Γ. Γυναίκες στρατιωτικοί με τρία παιδιά: Με 20ετία έως 31/12/2010 πάνε στα 21 το 2011, στα 23 έτη το 2012 και τα 25 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας το 2013.

2. Πρόσληψη στο Δημόσιο από 1.1.1983 έως 31.12.1992
Α. Μητέρες ανηλίκων: Νέο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση το 55ο έτος (αντί του 50ού) το 2011, το 60ό το 2012 και το 65ο το 2013. Για τις μητέρες με 3 παιδιά τίθεται όριο 50 ετών το 2011, 63 ετών το 2012 και 65 ετών το 2013 (σήμερα η κατηγορία αυτή μπορούσε να πάρει σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας).

Β. Έγγαμες, χήρες, διαζευγμένες: Ορίζεται το 60ό έτος για το 2011, το 63ο για το 2012 και το 65ο για το 2013.

Γ. Μειωμένη σύνταξη γυναικών: Το όριο των 55 ετών έως το 2010 αυξάνεται στο 56ο το 2011, στο 58ο το 2012 και το 60ό το 2013. Η ποινή μείωση της σύνταξης ορίζεται στο 6% (1/267) για κάθε έτος.


Διετές πάγωμα των μισθών θέλουν οι εργοδότες

ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΙΑ των σχεδιαζόμενων ανατροπών στα εργασιακά (χαμηλότερες εισαγωγικές αποδοχές για τους νέους σε ηλικία εργαζομένους, ανατροπές στον θεσμό των συμβάσεων εργασίας, στις ομαδικές απολύσεις και στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης κ.λπ.) γίνεται σήμερα στα γραφεία του ΣΕΒ (Ξενοφώντος 5) η συνάντηση- διαπραγμάτευση για τη νέα ΕΓΣΣΕ (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) έτους 2010 μεταξύ της Συνομοσπονδίας και των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ). Η εργοδοτική πλευρά σχεδιάζει να προτείνει τη χορήγηση εξαιρετικά περιορισμένων αυξήσεων και το «πάγωμά» τους για την επόμενη διετία. Η ΓΣΕΕ διεκδικεί αύξηση της τάξεως του 3,5-4% για μονοετή σύμβαση.

Για τα μέτρα- φωτιά που προωθεί το υπουργείο Εργασίας με βάση το δεσμευτικό μνημόνιο της κυβέρνησης με την τρόικα (ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ) έγινε χθες η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου με τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες τοποθετούνται θετικά στα όσα αναφέρει το μνημόνιο σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις. Οι εργοδοτικές οργανώσεις καλούνται μέχρι τις 15 Ιουνίου να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε το υπουργείο να προχωρήσει στην έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων.

Η ΓΣΕΕ σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εργοδότες σημειώνει ότι αυτή «εξελίσσεται σε μια ιλαροτραγωδία ως προς τη διαδικασία και το περιεχόμενο. Ας μην κουράζονται στο υπουργείο Εργασίας για να φτιάχνουν τέτοιους νόμους, ας πάρουν έτοιμο το σημείωμα που έχει δώσει και στην τρόικα (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών».

Κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τις εργοδοτικές οργανώσεις ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος προανήγγειλε την αυστηρή τήρηση των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, όπως αυτές προβλέπονται στο μνημόνιο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος δήλωσε: «Ή θα υλοποιήσουμε με συνέπεια τις δεσμεύσεις μας, χωρίς άρνηση της πραγματικότητας, χωρίς υπεκφυγές ή θα καταποντιστούμε».


Κυβέρνηση: «Ο,τι τίθεται εκτός μνημονίου δεν πρέπει να τίθεται»

«ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ότι υπάρχουν συμφωνηθέντα μέσα στο μνημόνιο και επιμένουμε στα συμφωνηθέντα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης εάν η τρόικα (Ε.Ε.- ΕΚΤ- ΔΝΤ) επιμείνει σε απαιτήσεις, όπως αυτές για συνταξιοδότηση στα 40 έτη με 480 ευρώ σύνταξη. Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο εστάλη και επιστολή του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου προς τον αρμόδιο επίτροπο Ολι Ρεν, με την οποία η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι υπάρχει ένα μνημόνιο στο οποίο έχουν συμφωνηθεί συγκεκριμένα ζητήματα και «ό,τι τίθεται εκτός μνημονίου δεν πρέπει να τίθεται πλέον». Σε συμπληρωματική ερώτηση, ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισκεφτούν τη χώρα μας σε λίγες ημέρες, οπότε θα υπάρχει συζήτηση επ΄ αυτού. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στο μνημόνιο αναφέρεται «ρητά» για 40 χρόνια εργασίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «στην επιστολή τίθεται άλλο ζήτημα, τίθεται εκτός από τα χρόνια εργασίας και ποσοστό της συντάξεως επί του μισθού». «Ο,τι είναι στο μνημόνιο είναι συμφωνηθέν», είπε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν «άρα» θα νομοθετηθεί η συνταξιοδότηση στα 40 χρόνια. Για το εάν προβλέπεται στο μνημόνιο ότι θα υπάρξει κατώτατη σύνταξη, ο κ. Πεταλωτής τόνισε πως «ό,τι υπάρχει στο μνημόνιο είναι συμφωνηθέν» και συμπλήρωσε ότι «από εκεί και πέρα μιλάμε για τα περαιτέρω». «Δεν υπάρχει άρνηση να κουβεντιάσουμε, γιατί οι εκπρόσωποι της τρόικας θα είναι την επόμενη εβδομάδα εδώ, εμείς απλώς διευκρινίζουμε τη θέση μας την οποία παλεύουμε κιόλας». «Ως προς τη μείωση του ελλείμματος είμαστε πιο πάνω από τους στόχους και ως προς τα έσοδα ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο χρόνος για να κάνουμε τον απολογισμό», δήλωσε ο κ. Πεταλωτής.
ΤΑ ΝΕΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου