RSS

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Nοικοκυριά πνιγμένα στα χρέη



Εκρηκτική αύξηση σημειώνουν οι καθυστερήσεις δόσεων από επιχειρήσεις και ιδιώτες, σύμφωνα με μελέτη της ICAP. Ένα στα πέντε νοικοκυριά αδυνατεί να αποπληρώσει το καταναλωτικό δάνειο, που έλαβε την περασμένη χρονιά
Γκρίζες είναι οι προβλέψεις για τα ελληνικά νοικοκυριά που έχουν λάβει καταναλωτικά δάνεια από το περασμένο έτος, καθώς μειώνεται σταδιακά η δυνατότητα αποπληρωμής τους, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της ICAP η οποία μάλιστα αποπειράται να συγκρίνει την ελληνική οικονομική κατάσταση των μεσαίων στρωμάτων με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών της Ρουμανίας.

Οι αριθμοί αποτυπώνουν τα ασφυκτικά οικονομικά αδιέξοδα, καθώς ένα στα πέντε νοικοκυριά δεν δύναται να αποπληρώσει τις δόσεις του δανείου του, ενώ ήδη από το πρώτο δίμηνο του 2010, οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά σημείωσαν εκρηκτική αύξηση.

Οι δραματικές καθυστερήσεις μπορεί να ξεπεράσουν το 25%, γεγονός που ωθεί σε αύξηση τους δείκτες επισφάλειας, αλλά και τη μείωση της ρευστότητας των τραπεζών. Αντίστοιχα, οι καθυστερήσεις σε πιστωτικές κάρτες φτάνουν το 20%.

Τα στεγαστικά δάνεια αποδεικνύονται για τις τράπεζες το τελευταίο οχυρό, ωστόσο πρόκειται για αμελητέα ποσότητα τύπου δανείων. Ο κύριος όγκος αφορά καταναλωτικά και πιστωτικές, που σε περίπτωση μη εξόφλησης, διαγράφονται με αποτέλεσμα οι τράπεζες να χάνουν πολύτιμο όγκο κεφαλαίων.

Προς αποφυγή μιας επερχόμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι τράπεζες αποταμιεύουν μέρος των κερδών τους και αυτή τη στιγμή τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες Εθνική, ALPHA BANK, EUROBANK και τράπεζα Πειραιώς έχουν συγκεντρώσει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
News247.gr
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου