RSS

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

"Τέλος στη σιωπή"


Οι οικογένειες των θυμάτων της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, τον Ιούνιο του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν, κάλεσαν και πάλι την Κίνα ενόψει της 21ης επετείου, να βάλουν τέλος στη σιωπή σχετικά με τα γεγονότα αυτά.
Σε ανοικτή επιστολή, 128 μέλη της οργάνωσης των μητέρων της Τιενανμέν, στην οποία συμμετέχουν οικείοι των θυμάτων, κατήγγειλαν τη σιωπή των αρχών αναφορικά με την απόφαση του καθεστώτος να καλέσει το στρατό για να βάλει ένα αιματηρό τέλος στο κίνημα τη νύκτα της 3ης προς την 4η Ιουνίου 1989.
"Οι κινεζικές κομμουνιστικές αρχές θα έπρεπε να είχαν ακούσει τις φωνές μας, όμως εξακολουθεί να μην υπάρχει απάντηση", αναφέρεται στο κείμενο στο οποίο υπενθυμίζονται τα επανειλημμένα αιτήματα της οργάνωσης για διάλογο και διεξαγωγή έρευνας.
Η οργάνωση διερωτάται μήπως οι αρχές "περιμένουν να πεθάνουμε για να εξαφανιστεί το πρόβλημα με φυσικό τρόπο", αναφέρεται στην επιστολή που διανεμήθηκε από τη μη κυβερνητική οργάνωση Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα, η οποία έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη.
Εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες διαδηλωτές, φοιτητές και πολίτες που τους συμπαραστέκονταν, σκοτώθηκαν τη νύκτα της 3ης προς την 4η Ιουνίου 1989, όταν τα κινεζικά άρματα μάχης βγήκαν στους δρόμους του Πεκίνου. Με διαταγή του Ντενγκ Σιαοπίνγκ, ο στρατός επενέβη για να καταστείλει τις ειρηνικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, οι οποίες είχαν ήδη διαρκέσει επτά εβδομάδες. Το θέμα είναι μέχρι σήμερα ταμπού στην Κίνα.
"Σταδιακά καταλάβαμε από τα δάκρυα, το αίμα και τον πόνο πως η 4η Ιουνίου δεν είναι μόνο μια δυστυχία για κάθε οικογένεια, αλλά και για όλο το Έθνος", τονίζεται στην επιστολή των μητέρων της Τιενανμέν που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου