RSS

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Η Ελλάδα πέμπτη διεθνώς στην αγορά όπλων


Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Αύξηση παρά τη διεθνή οικονομική κρίση κατέγραψαν το 2009 οι παγκόσμιες εξοπλιστικές δαπάνες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του έγκυρου Ερευνητικού Ινστιτούτου Διεθνούς Ειρήνης της Στοκχόλμης. Συνολικά τα κονδύλια για στρατιωτικές δαπάνες έφτασαν τα 1,53 τρισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για ετήσια αύξηση της τάξης του 5,9%, όπως επισημαίνει το σουηδικό ινστιτούτο.

Οι ΗΠΑ ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα για την αγορά οπλικού υλικού, συγκεκριμένα 661 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη δεύτερη θέση ανήλθε η Κίνα που έχει υπερτριπλασιάσει τις εξοπλιστικές της δαπάνες την τελευταία δεκαετία. Τη δεκάδα των χωρών με τις μεγαλύτερες εξοπλιστικές δαπάνες συμπληρώνουν κατά σειρά η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και η Ιταλία.

Η μεγαλύτερη ετήσια ποσοστιαία αύξηση εξοπλιστικών δαπανών στην Ευρώπη κατά το 2009 καταγράφηκε στην Κύπρο με 21%, με την Τουρκία να ακολουθεί από κοντά στο 18%.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η έκθεση του σουηδικού ινστιτούτου επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να περικόψει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά το τρέχον έτος.

Για την περίοδο 2005-2009, ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται την πέμπτη θέση των χωρών με τις περισσότερες εισαγωγές οπλικού υλικού, πίσω από την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το 76% των εξαγωγών οπλικού υλικού πραγματοποιήθηκε κατά την ίδια πενταετία από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
theinsider.gr
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου