RSS

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

TO XAMΠΟΥΡΓΚΕΡ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΣΘΜΑ



Τα παιδιά που καταναλώνουν τρία ή περισσότερα χάμπουργκερ την εβδομάδα και το συνοδεύουν με αναψυκτικό, αλλά και σαλάτα, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άσθμα...

Αντίθετα, μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ψάρια, και με χαμηλά λιπαρά, όπως η μεσογειακή, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο άσθματος, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.
Ερευνητές από τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Βρετανία μελέτησαν στοιχεία για 50.000 παιδιά ηλικίας 8 - 12 ετών από 20 χώρες.
Συγκεντρώνοντας και αναλύοντας τα στοιχεία, διαπίστωσαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση των χάμπουργκερ και στην εκδήλωση άσθματος, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες πρόχειρου φαγητού χαμηλής ποιότητας.
Η συχνή κατανάλωση κρέατος δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στην εμφάνιση άσθματος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όμως όπως εκτιμούν, η συχνή κατανάλωση χάμπουργκερ συνθέτει ένα γενικότερο ανθυγιεινό πλαίσιο, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για άσθμα.
«Τα χάμπουργκερ αντιπροσωπεύουν άλλους παράγοντες σχετικούς με τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον, όπως την παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής άσκησης», δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας Γκαμπριέλε Νάγκελ του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας του γερμανικού πανεπιστημίου του Ουλμ.
Οι ερευνητές επεσήμαναν πως μια διατροφή με φρούτα, λαχανικά και ψάρια, που περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχει ευεργετική επίδραση στο άσθμα.
Η Νάγκελ τόνισε πως «οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, επιτρέπουν την καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων, μειώνοντας τις πιθανότητες και τα συμπτώματα του άσθματος».
Σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το άσθμα πλήττει περίπου 300 εκατ. ανθρώπους. Για άγνωστους λόγους, εδώ και περίπου 25 χρόνια η πάθηση εμφανίζει έξαρση διεθνώς, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Thorax.
fimotro

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου