RSS

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Το 2012 έτοιμο το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων

Οι απόφοιτοι των κολεγίων θα ενταχθούν στο τέταρτο ή πέμπτο επίπεδο, δηλαδή της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.
Έως το 2012 θα ολοκληρωθεί το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, βάσει του οποίου θα κατηγοριοποιηθούν στην αγορά εργασίας τα διπλώματα, οι τίτλοι σπουδών και τα πιστοποιητικά που διαθέτουν οι Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι ένα από τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου για τη Δια Βίου Μάθηση που παρουσίασε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου.
Με βάση το Εθνικό Πλαίσιο, οι απόφοιτοι των κολεγίων θα ενταχθούν στο τέταρτο ή πέμπτο επίπεδο, δηλαδή της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Είναι ένα σημείο που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών κολεγίων, οι οποίοι ζητούν εξομοίωση με τα πανεπιστημιακά πτυχία και μελετούν την προσφυγή τους στα δικαστήρια. Την αρμοδιότητα, λειτουργία, έλεγχο και αδειοδότηση των κολεγίων θα την έχει, σύμφωνα με το νέο νόμο, το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ).

Κίνητρα
Επίσης, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και σειρά κινήτρων για ανάπτυξη της Δια βίου μάθησης και την επικαιροποίηση των γνώσεων, δεξιοτήτων:

Προβλέπεται η δυνατότητα αναγνώρισης και πιστοποίησης της πρότερης μάθησης, ώστε όλες οι μορφές εκπαίδευσης και άτυπης μάθησης να συσχετίζονται μεταξύ τους, τα αποτελέσματά τους να αναγνωρίζονται και να πιστοποιούνται.

Θεσπίζονται ατομικοί εκπαιδευτικοί λογαριασμοί, από τους οποίους ο εργαζόμενος μπορεί να αποσύρει χρήματα για την κάλυψη των εκπαιδευτικών του αναγκών. Στους λογαριασμούς αυτούς μπορούν να καταθέτουν χρήματα αναλογικά οι εργοδότες (με φοροαπαλλαγές), το κράτος, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αλλά και άλλοι φορείς.
Ημερησία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου