RSS

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Υψηλόμισθοι αργόσχολοι φωτοβολταϊκοί

Δυστυχώς, η φρενίτιδα για «καλλιέργεια φωτοβολταϊκών» δεν συνιστά περιβαλλοντική πρόοδο αλλά απλώς ενισχύει τη νοοτροπία της ενασχόλησης των αγροτών μόνο με ό,τι επιδοτείται και δεν απαιτεί ούτε τεχνογνωσία ούτε μεράκι ούτε κόπο.
Από όσα διάβασα, με επένδυση περίπου 350.000 ευρώ σε 5-6 στρέμματα γης, ο φωτοβολταϊκός αγρότης θα έχει κάπου 80.000 μεικτά έσοδα ετησίως, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτε, πέραν του να προσέχει μήπως μπουν αγελάδες στο χωράφι και του σπάσουν τα πάνελ. Η ΑΤΕ, που χρηματοδοτεί σχετικές επενδύσεις με τη μέθοδο του leasing, υπόσχεται ότι ο αγρότης θα μπορεί να κρατά 25.000 τον χρόνο ως εισόδημα, με τα υπόλοιπα να εξοφλεί το χρέος του επί 12 χρόνια και τα υπόλοιπα 8 χρόνια (σε 20 υπολογίζεται η ζωή των πάνελ) να έχει τις 80.000 όλες δικές του.

Δεν ήσαν κουτοί όσοι ξενύχτησαν μπροστά στα γραφεία της ΔΕΗ για να καταθέσουν πρώτοι τις αιτήσεις και να περιληφθούν στο πρόγραμμα: μια νύχτα ξενυχτιού, τους λύνει το πρόβλημα της ζωής εξασφαλίζοντάς τους άκοπα 2.000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα για 12 χρόνια και 6.000 για τα επόμενα 8- τι καλύτερο θα μπορούσαν να ονειρευτούν αν είχαν κοιμηθεί σπίτια τους;

Την αργομισθία των αγροτών επενδυτών (και άλλων ευφυών αεριτζήδων) και τα κέρδη των τραπεζών θα τα πληρώνουμε οι καταναλωτές ηλεκτρικού γιατί τα υψηλά εισοδήματα (τεράστια για την πλειοψηφία των μισθωτών) εξασφαλίζονται με το να αγοράζει η ΔΕΗ το φωτοβολταϊκό ρεύμα σε πολλαπλάσια τιμή από αυτή που κοστίζει το δικό της- και τη διαφορά θα την περνά στους λογαριασμούς. Τα δάνεια η ΑΤΕ (και οι υπόλοιπες τράπεζες) θα τα χορηγεί από τα κεφάλαια που της δίνουμε οι φορολογούμενοι μέσω του ταμείου στήριξης των τραπεζώνπρόκειται για καταπληκτική επιχείρηση.

Η επιχορήγηση των εταιρειών που κατασκευάζουν τα πάνελ είναι κατανοητή και επιθυμητή για να μπορούν να βελτιώνουν την τεχνολογία και να τα πωλούν σε φθηνές τιμές στους καταναλωτές, η επιδότηση των εγκαταστατών είναι απλώς απαράδεκτη σπατάλη.

Σίγουρα, αυτό που έλειπε από τη χώρα αυτή την εποχή είναι μερικές χιλιάδες υψηλόμισθοι αργόσχολοι, ώστε η ευγνωμονούσα αγροτιά να αναδείξει την κυρία Μπατζελή περιφερειάρχη.

Δημήτριος Ψυχογιός στο apolitistosteki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου