RSS

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Οι αριστερόχειρες βλέπουν τον κόσμο τελείως διαφορετικά

Διαφορετικά φαίνεται να αντιλαμβάνονται τον κόσμο οι αριστερόχειρες από τους δεξιόχειρες, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.
Ψυχολόγοι πρόσφατα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση διαφορετικού ημισφαιρίου του εγκεφάλου, κάνει τις δύο αυτές ομάδες ανθρώπων να αντιλαμβάνονται διαφορετικά τις εικόνες και τις πληροφορίες που φιλτράρουν.
Το χέρι που έχουμε συνηθίσει να γράφουμε καθορίζει τον μέγεθος του χιούμορ μας, αλλά και τον χωροταξικό μας προσανατολισμό.
Οι λεπτομέρειες της έρευνας, που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Birmingham, έχουν ήδη δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature Neuroscience και σημειώνουν ότι οι δεξιόχειρες χρησιμοποιούν το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου τους για να συγκεντρωθούν στη σύλληψη και κατανόηση μιας εικόνας, για παράδειγμα ενός δάσους.
Αλλά όταν έρθει η στιγμή να επικεντρωθούν σε λεπτομέρειες του δάσους, όπως για παράδειγμα τα δέντρα και τα πουλιά, τίθεται σε ενεργοποίηση το αριστερό εγκεφαλικό τους ημισφαίριο. Για τους αριστερόχειρες, ισχύει επίσης το ακριβώς ανάποδο.
Είναι επίσης δυνατό και οι δεξιότητες ανάγνωσης να αναπτύσσονται διαφορετικά στους ανθρώπους αυτούς. Ο Δρ Στίβεν Γουίλιαμς, ορκωτός ψυχολόγος στο Colchester, δυσπιστούσε στο γεγονός ότι η αντίληψη των εικόνων θα ήταν απόλυτα διαφορετική στις δύο κατηγορίες των ανθρώπων.
Παλιά επικρατούσε η άποψη ότι το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου ήταν υπεύθυνο για τις γλωσσικές ικανότητες στους δεξιόχειρες, ενώ το δεξί έπαιζε τον ίδιο ρόλο στους αριστερόχειρες.
Αλλά η περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι, ενώ το 95% των δεξιόχειρων αναπτύσσει τις γλωσσικές ικανότητες στο αριστερό ημισφαίριο, το 70% των αριστερόχειρων κάνει ακριβώς το ίδιο, ενώ υπάρχουν και άνθρωποι που χρησιμοποιούν και τα δύο τους ημισφαίρια.
Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι οι αριστερόχειρες είναι πιο επιρρεπείς σε μια σειρά προβλημάτων, όπως αλλεργίες, κατάθλιψη, κατάχρηση ναρκωτικών, επιληψία, σχιζοφρένεια και διαταραχές του ύπνου. Επίσης, ότι είναι πιο επιρρεπείς σε τροχαία ατυχήματα.
Μία ακόμη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το «The Lancet» επεσήμανε ότι είναι μύθος ότι οι αριστερόχειρες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα.
news247

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου