RSS

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Το παζάρι των μεταπτυχιακών...

Δε θα εγκριθούν νέα μεταπτυχιακά προγράμματα φέτος στα Πανεπιστήμια, αλλά μόνο η αλλαγή τίτλου ή αντικειμένου σε μεταπτυχιακά όπου ζητηθεί, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας, Ι. Πανάρετου. Ως αιτία ο υφυπουργός αναφέρει τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Για μια ακόμα φορά τα μεταπτυχιακά θα προσαρμοστούν στιςαναδιαρθρώσεις που προωθούνται. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν δεκάδες μεταπτυχιακά - πολλές φορές χωρίς αντικείμενο - για να προχωρήσει το «σπάσιμο» των σπουδών σε τρεις κύκλους (προπτυχιακό - μεταπτυχιακό - διδακτορικό). Στην ουσία τα μεταπτυχιακά παρουσιάζονται, στις περισσότερες περιπτώσεις, ως προϋπόθεση για την ανεύρεση εργασίας, αφού τα πτυχία υποβαθμίζονται συνεχώς. Πρόκειται για ένα ακόμα παζάρι ελπίδας που ...απευθύνεται σε φοιτητές και τους αποφοίτους των Πανεπιστημίων, ένα παζάρι με τσουχτερά δίδακτρα.

Σήμερα λειτουργούν, περίπου, 500 μεταπτυχιακά σε όλη τη χώρα και τα δίδακτρά τους κυμαίνονται από 4.000 έως 20.000 ευρώ, ενώ όπου δεν υπάρχουν δίδακτρα και πάλι οι φοιτητές πληρώνουν, με έμμεσους τρόπους (φωτοτυπίες κ.ά.). Υπενθυμίζουμε ότι από το Γενάρη του 2011 το υπουργείο Παιδείας θα χρηματοδοτεί μόνο ένα μεταπτυχιακό ανά πανεπιστημιακό τμήμα, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα να αναζητούν χρηματοδότηση απ' τις επιχειρήσεις ή να αυξήσουν τα δίδακτρά τους. Η απάντηση στους σχεδιασμούς του υπουργείου μπορεί να είναι το αίτημα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για κατάργηση όλων των Μεταπτυχιακών Ειδίκευσης και τη δημιουργία ενός κύκλου μεταπτυχιακών σπουδών που θα οδηγεί αποκλειστικά σε διδακτορικό δίπλωμα.

...και υποκρισία με τα κολέγια

Το υπουργείο Παιδείας, αφού ενσωμάτωσε την οδηγία 36/05, που αναγνωρίζει στην ουσία τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα, αφού αναγνώρισε τα κολέγια, τώρα εμφανίζεται ως ...υπερασπιστής του όρου «πανεπιστήμιο». Σε μια κίνηση εντυπώσεων ζητά από τις αστυνομικές αρχές να σφραγίσουν τις εγκαταστάσεις και να αφαιρέσουν όλες τις σχετικές επιγραφές από το «American University of Athens». Σύμφωνα με το υπουργείο, το «ίδρυμα αυτό κατά δήλωσή του δεν έχει άδεια ίδρυσης ή λειτουργίας ως ΚΕΜΕ (Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης), ούτε έχει υποβάλει αίτηση για την έκδοσή τους και επιπλέον προβάλλεται παρανόμως ως "πανεπιστήμιο" στις καταχωρήσεις του».
Ριζοσπάστης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου