RSS

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Προτάσεις, αντί πανικού

Ο Δημήτρης Χριστόφιας διαμήνυσε ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο ούτε πανικοβάλλονται, ούτε παρασύρονται από όσα διαδίδονται. Απάντηση στις μεθοδεύσεις η ανάληψη πρωτοβουλιών

Πεπεισμένος ότι το πακέτο προτάσεων που κατέθεσε μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές λύσης και να αποτελέσει τη βάση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα Γιώργου Τσικουρή στον ιερό ναό Αγίου Βασιλείου στον Στρόβολο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαμήνυσε ότι
η καλύτερη απάντηση στα σενάρια και τις φημολογούμενες προθέσεις συγκεκριμένων κύκλων στο Κυπριακό είναι η επιμονή στη διαδικασία του δικοινοτικού διαλόγου πάνω στη συμφωνημένη βάση και η συνεχής ανάληψη πρωτοβουλιών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο ούτε παρασύρονται, ούτε πανικοβάλλονται από τα όσα διαδίδονται. Κατά τον Πρόεδρο, η καλύτερη συνταγή για τη διαχείριση των εξελίξεων είναι η επιμονή στη διαδικασία και η συνεχής ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά μας, που να στηρίζονται σε αρχές, να αποδεικνύουν την ειλικρίνειά μας, τη θέλησή μας, και την ίδια στιγμή να δημιουργούν προοπτικές για επίτευξη δίκαιης υπό τις περιστάσεις λύσης, βιώσιμης και λειτουργικής.
Όπως επεσήμανε, προς αυτήν την κατεύθυνση στοχεύουν οι τρεις προτάσεις που κατέθεσε. Εκτίμησε μάλιστα ότι, αν γίνουν αποδεκτές από την τουρκική πλευρά, μπορούν να οδηγήσουν στην επιτάχυνση του διαλόγου και στη δημιουργία μιας νέας δυναμικής για να φτάσουμε σε λύση. «Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες γιατί στηρίζονται σε ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι ισορροπημένες γιατί προβλέπουν όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό, περιλαμβανομένη της Τουρκίας. Έχουμε την πεποίθηση ότι οι προτάσεις μας, τις οποίες ο διεθνής παράγοντας προσεγγίζει θετικά, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την επίτευξη μιας ελάχιστης έστω ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Ενότητα που αποτελεί λαϊκή απαίτηση, αλλά και προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του αγώνα μας», σημείωσε ο Πρόεδρος.
Έστειλε μήνυμα εξάλλου στα κόμματα ότι έχουν ρόλο να διαδραματίσουν για την προώθηση των προτάσεων, υποδεικνύοντας ότι ήδη η Κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει τις προτάσεις σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την Ελλάδα «έτσι ώστε να βάλουμε την Κύπρο και πάλι μπροστά και με αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσουμε την αρνητική στάση και την επικοινωνιακή πολιτική της Τουρκίας».

Η ομοσπονδία
Επί τη ευκαιρία, ο Πρόεδρος απευθύνθηκε και σε όσους αμφισβητούν τη μορφή της λύσης. Η επιτυχής κατάληξη του αγώνα της Κύπρου, ανέφερε χαρακτηριστικά, προϋποθέτει πρώτα και πάνω απ΄ όλα σταθερότητα και συνέπεια στον ιστορικό συμβιβασμό που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αποδεχθεί το 1977 για μετατροπή του ενιαίου, δικοινοτικού κυπριακού κράτους σε διζωνικό δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος. Επανέλαβε ότι η εγκατάλειψη αυτού του στόχου, που διαχρονικά καθοδηγούσε την πλευρά μας, θα είναι καταστροφικό πλήγμα στον αγώνα μας, αφού θα πληγεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία μας. Την ίδια στιγμή, εκτίμησε, η εγκατάλειψη του στόχου θα δώσει τη δυνατότητα στην τουρκική πλευρά, επίσημα πλέον, να αμφισβητήσει τις δύο συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, και να θέσει απροκάλυπτα τη θέση για διχοτόμηση. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι διχοτόμηση σημαίνει καταστροφή, γι΄ αυτό με τις θέσεις και την πολιτική μας συνεχώς πρέπει να την αντιπαλεύουμε», παρατήρησε.
Εξάλλου, μιλώντας για τον Γιώργο Τσικουρή, ο Πρόεδρος υπογράμμισε πως με τους αγώνες και τη θυσία του έγινε ένας από τους ηρωομάρτυρες του αντιδικτατορικού αγώνα του ελληνικού λαού. «Το καλοκαίρι του 1970 μετέβη στην Ελλάδα για να εκτελέσει συγκεκριμένη αποστολή μαζί με τη συναγωνίστριά του Έλενα Μαρία Αντζελόνι. Η αποστολή στόχευε, μέσω της διενέργειας αναίμακτης βομβιστικής επίθεσης στο κτήριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, να καταδείξει τον εμπνευστή και τον ηθικό αυτουργό του απριλιανού πραξικοπήματος. Ταυτόχρονα, στόχευε να τονώσει το αντιδικτατορικό και αντιφασιστικό φρόνημα του λαού για να ενταθεί η αντίσταση στη Χούντα». Δυστυχώς, είπε, «στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου, ο εκρηκτικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε πρόωρα και οι δυο νέοι έχασαν τη ζωή τους. Ο θαρραλέος αγωνιστής της δημοκρατίας θυσιάστηκε για τα ιδανικά στα οποία πίστεψε και αγωνιζόταν να τα μεταλαμπαδεύσει σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό».
Politis online

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου