RSS

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΕΝΔΟΦΑΚΟΙ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΜΥΩΠΙΑ



Η μέθοδος τοποθέτησης ενδοφακών για την αντιμετώπιση της μυωπίας φαίνεται ότι δίνει καλύτερα αποτελέσματα από τη συμβατική επέμβαση λέιζερ, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Από την πρώτη ενδελεχή ανασκόπηση από Βρετανούς επιστήμονες των υπαρχόντων στοιχείων σχετικά με τις δύο μεθόδους προέκυψε μάλιστα ότι οι ασθενείς προτιμούν τους ενδοφακούς.
Οι ερευνητές σημειώνουν πως παρ΄ ότι η μέθοδος τοποθέτησης φακικών ενδοφακών (ΙΟLs) δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο
η επέμβαση με λέιζερ για την αποκατάσταση της όρασης σε άτομα με μυωπία, θα μπορούσε να γνωρίσει μεγαλύτερη διάδοση στο μέλλον.
Η τεχνική αφορά την εισαγωγή ενός λεπτού πλαστικού φακού μέσα στο μάτι, είτε πίσω από την κόρη του ματιού είτε μπροστά από την ίριδα.
Η μέθοδος του λέιζερ αφορά αφαίρεση τμήματος του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού.
Ωστόσο και οι δύο τεχνικές έχουν την ίδια φιλοσοφία: αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το φως εισέρχεται στο μάτι με αποτέλεσμα οι εικόνες να εστιάζονται στο σωστό σημείο του οφθαλμού.
Ειδικοί από το Οφθαλμιατρικό Νοσοκομείο Μούρφιλντς στο Λονδίνο οι οποίοι διεξήγαγαν τη νέα μελέτη, αναφέρουν ότι σήμερα οι ενδοφακοί χρησιμοποιούνται μόνο σε άτομα με πολύ σοβαρό πρόβλημα μυωπίας.
Ανακάλυψαν όμως μέσα από την ανασκόπησή τους ότι η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική και σε ασθενείς με μετρίου βαθμού μυωπία.
Η ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό έντυπο «Cochrane Library» περιελάμβανε τρεις κλινικές δοκιμές με συμμετοχή 132 ασθενών ορισμένοι εξ αυτών είχαν υποβληθεί σε επέμβαση λέιζερ για την αντιμετώπιση της μυωπίας τους, ενώ οι υπόλοιποι στη μέθοδο των ενδοφακών.
Έναν χρόνο μετά την επέμβαση και οι δύο θεραπευτικές παρεμβάσεις είχαν τα ίδια αποτελέσματα σε ό,τι αφορούσε τα ποσοστά των ασθενών που εμφάνισαν τέλεια όραση χωρίς γυαλιά.
Ωστόσο στους ασθενείς που υποβλήθηκαν στην τεχνική των ενδοφακών εμφανίστηκε καλύτερη διορθωμένη όραση όταν φορούσαν γυαλιά καθώς και καλύτερη ευαισθησία στις αντιθέσεις των χρωμάτων.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα ο επικεφαλής της μελέτης δρ Αλον Μπάρσαμ ανέφερε ότι «οι φακικοί ενδοφακοί είναι πιο ασφαλείς από την επέμβαση με λέιζερ για τη διόρθωση της μετρίου βαθμού ως υψηλού βαθμού μυωπίας».
Πάντως οι επιστήμονες ζητούν περισσότερες και πιο μακροχρόνιες μελέτες.

Από το i-diadromi

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου