RSS

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Φοροδιαφυγή: Οι «πρόθυμοι» ας το ξανασκεφτούν

Για ποιους λόγους πρέπει να μπουν σε δεύτερες σκέψεις όσοι ετοιμάζονται για καταγγελίες
Όσοι ετοιμάζονται να καταγγείλουν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα που φοροδιαφεύγουν, έχοντας ως βασικότερο κίνητρο την αμοιβή που υπόσχεται το Δημόσιο, καλύτερα να μπουν σε δεύτερες σκέψεις.
Κι αυτό για δύο απλούς λόγους. Πρώτον, διότι θα λάβουν την αμοιβή τους (1/10 του επιβληθέντος προστίμου) όχι μόλις πιστοποιηθεί η φορολογική παράβαση, αλλά όταν το δημόσιο εισπράξει τα πρόστιμα από τον φοροδιαφεύγοντα.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί νομότυποι τρόποι για να αποφύγει κανείς την καταβολή του προστίμου (π.χ. κήρυξη πτώχευσης), ιδίως όταν πρόκειται για κομπίνες πολλών εκατομμυρίων ευρώ, την καταπολέμηση των οποίων στοχεύει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Ο καταγγέλλων, δηλαδή, παρότι θα έχει συμβάλει στην αποκάλυψη φορολογικής παράβασης, δεν θα εισπράξει την αμοιβή του, επειδή δεν εισέπραξε το δημόσιο το πρόστιμο.
Βέβαια, θα του μείνει η «ρετσινιά» της συνεργασίας με τις αρχές, κι έτσι ερχόμαστε στον δεύτερο λόγο, για τον οποίο χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, οι ενδιαφερόμενοι δεν θα δυσκολευτούν καθόλου να μάθουν ποιος ήταν ο «πρόθυμος» συνεργάτης των αρχών-με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται.
Όσον αφορά στην αμοιβή για πιστοποίηση δωροδοκίας υπαλλήλου φορολογικής ή τελωνειακής αρχής, και σ’ αυτήν την περίπτωση καταβάλλεται στον καταγγέλλοντα μετά την είσπραξη από το δημόσιο της χρηματικής ποινής, που έχει επιβληθεί στον επίορκο υπάλληλο. Απλώς υπενθυμίζουμε ότι στις πολύ μεγάλες απάτες, οι επίορκοι υπάλληλοι έχουν προκαταβολικά φροντίσει να αδυνατούν να πληρώσουν οποιοδήποτε πρόστιμο, όταν έρθει η «κακιά» στιγμή.
Μολονότι δεν πιστεύουμε ότι οι καταγγελίες είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ιδίως στις δύσκολες μέρες που έρχονται, για να μην μείνει κενό γράμμα η όποια καλή πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, ας προχωρήσει στην εξής απλή τροποποίηση: Η αμοιβή για τους «πρόθυμους» να καταβάλλεται με την πιστοποίηση της φοροδιαφυγής και όχι με προϋπόθεση την είσπραξη από πλευράς δημοσίου.

Από το voria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου