Δυσφορία για την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να μην υποστηρίξει το Μνημόνιο εκφράζεται με διακριτικό αλλά σαφή τρόπο στην ενδιάμεση έκθεση-αποτίμηση του ΔΝΤ για τη μέχρι τώρα πορεία εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης. Επισημαίνεται, συγκεκριμένα, ότι «προκαλεί απογοήτευση το γεγονός πως σε αυτή την καθοριστική στιγμή για την Ελλάδα, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν τύχει μεγαλύτερης υποστήριξης από άλλα πολιτικά κόμματα». Καθώς η αντίθεση των κομμάτων της Αριστεράς χαρακτηρίζεται αναμενόμενη και ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε το Μνημόνιο, είναι σαφές ότι η επισήμανση αφορά συγκεκριμένα τη Ν.Δ.
Το κλίμα στην έδρα του ΔΝΤ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εδώ και μήνες βαρύ. Λίγο μετά τη συζήτηση και ψήφιση του Μνημονίου στην ελληνική Βουλή τον Μάιο, στέλεχος του ΔΝΤ, που δεν ασχολείται με την Ελλάδα, εμφανίσθηκε σε ιδιωτική συνομιλία έντονα ενοχλημένο από τη στάση της Ν.Δ., τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα εξουσίας που επαγγέλλεται αφοσίωση στην ελεύθερη αγορά να καταψηφίζει το Μνημόνιο που αποσκοπεί στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας μέσα από αποκρατικοποιήσεις και σειρά άλλων μέτρων τα οποία θα την απελευθερώσουν και θα την καταστήσουν περισσότερο ανταγωνιστική και παραγωγική». Ανάλογο προβληματισμό προκάλεσε η στάση της Νέας Δημοκρατίας και σε ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, όπως και ιδεολογικά συγγενών κομμάτων τα οποία συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε το λιγότερο άκομψες τις συστάσεις της έκθεσης του ΔΝΤ και επεσήμανε πως «η Ν.Δ. δεν στηρίζει μέτρα που οδηγούν την οικονομία σε ύφεση και την κοινωνία σε μαρασμό, αλλά προτείνει τον δρόμο της ανάπτυξης που μας βγάζει από την κρίση». Τη δυσφορία του ΔΝΤ έχει εκφράσει και σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» ο διευθυντής Ευρώπης του Ταμείου και επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε το Μνημόνιο για την Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν. Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση που είχε με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Τόμσεν, αφού σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει επιδείξει εντυπωσιακή αφοσίωση και χαίρει εντυπωσιακής διεθνούς υποστήριξης», έσπευσε να τονίσει ότι «η παγκόσμια κοινότητα θα περίμενε ευρύτερη πολιτική υποστήριξη μέσα στην Ελλάδα» και να υπογραμμίσει πως «αυτοί δεν είναι καιροί για πολιτικά παιχνίδια στα θέματα αυτά».
Μπακογιάννη και ΛΑΟΣ
Πέραν της καλής συνεργασίας που έχουν με την κυβέρνηση, στο ΔΝΤ εκτιμούν θετικά και τη στάση μεμονωμένων πολιτικών που δεν δίστασαν να ψηφίσουν υπέρ του Μνημονίου και επέλεξαν να αναλάβουν το όποιο πολιτικό κόστος παρότι δεν βρίσκονται οι ίδιοι στην εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην επιλογή της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. …
kathimerini & antinews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου